2,2% spośród osób deklarujących spożywanie twarożku i serka wiejskiego w kubeczku, zjada je codziennie. Do spożywania 5-6 razy w tygodniu przyznało się 2,6%, 3-4 razy w tygodniu - 11,6%, 2 razy w tygodniu – 26,3%, jeden raz w tygodniu – 28,4%, zaś rzadziej niż raz w tygodniu – 28,8% deklarujących osób.
Rynek serków twarogowych tworzą serki ziarniste (serki wiejskie typu cottage cheese), serki śmietankowe oraz homo. Piątnica posiada ponad 40% rynku serka wiejskiego, a biorąc pod uwagę dobiegającą końca kolejną rozbudowę mocy produkcyjnych w tym zakresie – możliwości Piątnicy wzrosną o ok. 40% - informuje Jacek Lewicki, kierownik działu handlu.
Mimo, że kilku producentów pokusiło się o wprowadzenie do swojego portfolio serka typu cottage cheese – to niekwestionowanym liderem w tym segmencie od wielu lat pozostaje Piątnica. Co więcej jako jedyna w kraju oferuje serki ziarniste na słodko. W segmencie serków śmietankowych (serki do smarowania Twój Smak) Piątnica zdobyła ok. 8 % krajowego rynku. Przy czym co ciekawe, wprowadzenie nowej kategorii serków – Twój Smak Puszysty wpłynęło na dynamiczny wzrost sprzedaży całego asortymentu serka Twój Smak.
Jeżeli chodzi o zmiany jakie czekają rynek serków twarogowych w najbliższych latach - uważam, że nie obędzie się bez innowacji i to nie tylko w dziedzinie smaków ale i opakowań. Przed producentami stoją poważne wyzwania - zdają sobie sprawę, że muszą stale poszukiwać najlepszych rozwiązań, by zaspakajać rosnące wymagania konsumentów także tych eksperymentujących – oczkujących nowych, coraz ciekawszych doznań smakowych, na zasadzie: ktoś był za granicą spróbował określonego smaku i szuka podobnego po powrocie do kraju. Szansę rozwojowe stoją przed produktami markowymi, wysokiej jakości w dostępnej cenie, w wygodnych opakowaniach, jedynym słowem takich, jakie znajdują się w portfolio Piątnicy. A są to:
Serki ziarniste: Serek Wiejski naturalny 200 i 500g, Serek Wiejski lekki 150 g, Serek Wiejski ze szczypiorkiem 150g, Serek Wiejski z truskawkami 150g, Serek Wiejski z brzoskwinią 150g, Serek Wiejski z ananasem 150 g, Serek Wiejski z miodem 150g.
Największą popularnością cieszy się smak naturalny tradycyjny w wersji ligt oraz z dodatkiem szczypiorku.
Jeśli chodzi o serki śmietankowe Piątnica posiada w ofercie gamę najpopularniejszych smaków: naturalny (125 i 200g), ze szczypiorkiem (125g), z przyprawami (125g), z chrzanem (125g) i z czosnkiem (125g). Po wprowadzeniu do asortymentu Twój Smak serków „puszystych” w 2005 r. (Naturalny 150g, Ze szczypiorkiem 150g, Z przyprawami (150g) - nowość - Z pieprzem (150g). Każdy smak ma stałe grono wiernych konsumentów – b. ciekawy jest najnowszy produkt Twój Smak Puszysty z pieprzem – bardzo aromatyczny, z wyraźną nutą ziarenek pieprzu.
Grupa Bongrain posiada dwie silne marki serków twarogowych: Turek® i Tartare® - informuje Agnieszka Zalewska - Category Manager, Bongrain Polska.
Serki Turek® to dobrze znana, tradycyjna polska marka, przeznaczona dla całej rodziny.
Turek® Świeży Serek i Turek® Kremowy Smak są wybierane przez konsumentów ceniących sobie szeroki wybór popularnych smaków. Z kolei dla amatorów produktów z obniżoną zawartością tłuszczu przygotowany został Turek® Figura, produkt polecany szczególnie dla osób aktywnych, dbających o zdrowie i swoja sylwetkę.
Wśród ostatnich nowości marka Turek® poszerzyła gamę Świeżego Serka o nowy, lubiany przez wielu Polaków smak wędzonej makreli. Natomiast gama Kremowego Smaku zyskała nową pokrywkę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i następnie szczelne zamykanie kubka. Dzięki temu serki na dłużej zachowują swoją kremową konsystencję i wszystkie walory smakowe.
Serki Tartare®: Tartare® Kraina Smaków i Tartare® Delikatny wybierane są przez jeszcze bardziej wymagających konsumentów. Są to osoby poszukujące najwyższej jakości i najlepszego smaku a serki pod ta marką są przeznaczone do konsumpcji na co dzień i na specjalne okazje.
W gamie serków Tartare® można znaleźć nie tylko szeroko akceptowane smaki, takie jak Tartare® Delikatny z ziołami czy Tartare® Delikatny z pomidorem i cebulką, ale także bardziej unikalne i niespotykane warianty.
To właśnie Tartare® Kraina Smaków oferuje tak pyszne i oryginalne smaki jak serek twarogowy Tartare® Borowikowy Las z borowikami, Tartare® Orzechowa Aleja z orzechami włoskimi, Tartare® Łososiowa Zatoka oraz Tartare® Dolina Pieprzu.
Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” na rynku krajowym jest znana głównie jako producent serów twarogowych oraz serów dojrzewających i ma w tym segmencie rynku ugruntowaną pozycję - zapewnia Lidia Conkała, Kierownik Handlu SM „Michowianka”. W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór: od tradycyjnych krajanek w pergaminie oraz pakowanych w folię o różnych gramaturach do naszego sztandarowego produktu „Twarożku Babuni” - pakowanego w kształcie krążka oraz klinka. Jest to produkt najwyższej jakości, wyróżniający się wśród konkurencyjnych wyrobów niepowtarzalnym smakiem, zbliżonym do tradycyjnych twarogów wiejskich oraz przyjaznym w użyciu opakowaniem o charakterystycznej szacie graficznej. Jako pierwsi w Polsce zastosowaliśmy do jego produkcji nowoczesną technologię, która pozwala na uzyskanie delikatnej struktury. Pomimo rosnącej konkurencji w tym segmencie, konsumenci wciąż chętnie sięgają po nasze produkty. Bardzo cieszą nas ich pozytywne, miłe opinie, dotyczące w szczególności wspomnianego „Twarożku Babuni”. Oznacza to, że spełniamy ich oczekiwania, a przecież po to istniejemy - podkreśla Lidia Conkała.
Rynek twarogów zmienia się nie do poznania. Nietrwałe opakowanie z pergaminu ustępuje trwałej folii, opakowanie „nabiera” też kolorów. Rośnie sprzedaż wyrobów wygodnych kosztem tradycyjnych klinków i krajanek. Rośnie też sprzedaż twarogów mielonych, konsumenci coraz bardziej poszukują jak najmniejszych gramatur. W ostatnich czasach dało się zauważyć konkurencyjną walkę poprzez obniżanie cen wśród tych producentów twarogów, którzy chcą wypromować własne marki i wyprzeć innych producentów z rynku. Dzieje się to kosztem klienta, dlatego że wraz z ceną obniżeniu ulega również jakość, gdyż producenci stosują wszelkie metody aby „zbić” cenę jak najniżej - dodaje.
Spółdzielnia Mleczarska „Maćkowy” również posiada w swojej ofercie twarogi - informuje Małgorzata Grenda z działu Marketingu. Twarogi produkowane są z pasteryzowanego mleka, ukwaszonego specjalnymi bakteriami, które nadają mu aromatyczny smak.
SM „Maćkowy” produkuje kilka rodzajów tego produktu:
Twarogi krajanki (tłusty, półtłusty) nadające się do bezpośredniego spożycia lub dalszego przerobu na wyroby domowe.
Twaróg tłusty formowany - dzięki rozdrobnieniu nadaje się jako składnik sałatek, serników itp.; pakowany w specjalny papier pozwalający na przedłużenie terminu przydatności do spożycia do 7 dni.
Twarogi klinki: formowane w kształcie klina, idealnie nadają się do kanapek.
Twarogi krajanki pakowane próżniowo w woreczki z polietylenu, pozwalają na wydłużenie terminu spożycia do 5 dni.
MSM „OSTROWIA” w Ostrowi Mazowieckiej od 11 lat produkuje smarowne serki kremowo-śmietankowe. Wiedza i zdobyte doświadczenie pozwala na płynne dostosowywanie się do wymagań klientów i dowodzi, że nabiałowe przysmaki mogą być jeszcze smaczniejsze i jeszcze zdrowsze. Dnia 12 czerwca 2006 roku Kapituła Polskiego Godła Promocyjnego przyznała Polskie Godło Promocyjne „Teraz Polska” za serię serków kremowo-śmietankowych „OSTROWIA” - informuje Agnieszka Kulesza, Kierownik Marketingu. Serki kremowo-śmietankowe „Ostrowia”, są otrzymywane ze spasteryzowanego i znormalizowanego mleka, ukwaszonego zakwasem czystych kultur mleczarskich. Otrzymany skrzep jest terminowany, a następnie odwadniany metodą wirówkową. Połączenie procesów termizacji i odwadniania w jednym ciągu technologicznym, a także wysoka higiena procesu pakowania pozwala na uzyskanie długiej daty minimalnej trwałości wyrobu gotowego, przy niezmiennie delikatnej, smarownej konsystencji. Dodanie etapu napowietrzania w procesie technologicznym „Ostrowi puszystej” podwyższa jej lekkość i delikatną konsystencję. Proces produkcyjny „Ostrowi jogurtowej” obejmuje dodatkowo homogenizację i dodatek jogurtu, który nadaje wspaniały smak i obniża kaloryczność serka.
Zaletą serków kremowo-śmietankowych „Ostrowia” jest zawartość cennych, łatwostrawnych białek serwatkowych, witamin A, D, E, K oraz zawartość składników regulujących gospodarkę płynów ustrojowych. Produkujemy następujące smaki serków „Ostrowia”: naturalny, z ziołami, ze szczypiorkiem, z papryką, z czosnkiem, „Ostrowia puszysta”, „Ostrowia jogurtowa” i „Ostrowia lekka” bez dodatków smakowych.
Wszystkie smaki są idealne do smarowania pieczywa, nie wymagają przy tym stosowania masła, a serki bez dodatków smakowych mogą być również używane do pieczenia ciast i przygotowywania innych potraw.
tagi: serki twarogowe ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...