Kategorie produktów

Wody butelkowane - Jurajska

Czwartek, 20 lipca 2006 HURT & DETAL - Nr 3 (5) / 2006
Na rynku istnieje wiele wód butelkowanych ogólnie dostępnych dla konsumentów. Możemy je podzielić na: naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane oraz wody stołowe. Naturalne wody mineralne pochodzą z terenów atrakcyjnych geologicznie, gdzie złoża skał i minerałów umożliwiły powstanie nasyconych składnikami mineralnymi i doskonałych pod względem smakowym wód. Pochodzą ze złóż podziemnych doskonale izolowanych, do których nie mogą dostać się zewnętrzne zanieczyszczenia. Zgodnie z definicją, naturalna woda mineralna jest wodą podziemną, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzującą się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi, określonymi według wymagań i kryteriów.

Te wymagania określa Ministerstwo Zdrowia a klasyfikacji dokonuje Państwowy Zakład Higieny po przeprowadzeniu niezbędnych analiz. Klasyfikacja ta stawia naturalne wody mineralne na samym szczycie hierarchii wód butelkowanych, uznając je za wody o najwyższej jakości i walorach prozdrowotnych. Zawarte w nich minerały są ponadto łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Te cechy sprawiają, że tylko naturalne wody mineralne są gwarancją zdrowego uzupełnienia niedoborów.
Ważnym elementem wyboru wody butelkowanej jest jej skład (rodzaj zawartych minerałów) oraz stopień mineralizacji (sumaryczna ilość minerałów). Ze względu na stopień mineralizacji możemy wody podzielić na : nisko zmineralizowane (pon. 500mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysoko zmineralizowane (pow. 1500 mg/l). Wody średniozmineralizowane stanowią „złoty środek” gdyż mają wystarczającą zawartość minerałów by optymalnie uzupełniać ich niedobory w organizmie a jednocześnie można je spożywać w dużych ilościach bez konieczności konsultacji ze specjali-stą (jak w przypadku wód leczniczych czy wysoko zmineralizowanych).
Przykładem takiej wody do codziennego spożywania jest naturalna woda mineralna Jurajska. Jest to woda średnio-zmineralizowana, głębinowa, pochodząca ze złóż podziemnych zlokalizowanych w ekologicznie czystym terenie dorzecza Warty. Wydobywana w maleńkiej miejscowości Postęp, koło Myszkowa pośród malowniczych krajobrazów Jury Krakow-sko-Częstochowskiej, z głębokości 115 m. Swemu pochodzeniu Jurajska zawdzięcza obecność wielu cennych składników mineralnych niezbędnych dla życia i zdrowia człowieka.
Skład chemiczny wody kształtował się na przestrzeni tysięcy lat w głębi ziemi (wiek złoża szacowany jest na 10 000 – 2 000 000 lat !), w długotrwałym kontakcie wody z podłożem skalnym. Wśród zawartych w wodzie mineralnej składników, znaczenie profilaktyczne i zdrowotne mają głównie: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany, żelazo, fluorki, jodki oraz wodorowęglany. Wyjątkową zaletą Jurajskiej jest zawartość wapnia i magnezu w proporcji 2:1, co gwarantuje optymalne przyswajanie i prawidłowy bilans obu biopierwiastków w organizmie człowieka. Jest to o tyle ważne, że wapń jest m.in. wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji układu krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12 a magnez bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy oraz aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych.
Naturalna woda mineralna Jurajska jest wodą o niskiej zawartości sodu, dzięki czemu może być polecana również dzieciom oraz osobom ze schorzeniami nerek i nadciśnieniem. Po wnikliwej analizie przeprowadzonej w Instytucie Matki i Dziecka uzyskała w 2001 Jurajska uzyskała pozytywną opinię (nr ZŻ 1/2001), stwierdzającą, że stopień mineralizacji, skład, ilościowy udział jonów –Cl, Fe, Cu, Zn jest odpowiedni i umożliwia zastosowanie naturalnej wody mineralnej Jurajska do przygotowywania posiłków dla niemowląt.
Dzięki swym walorom naturalna woda mineralna „Jurajska” może być polecana każdemu: niemowlętom, dzieciom i młodzieży, osobom w podeszłym wieku, kobietom w ciąży i karmiącym, wszystkim ciężko pracującym, dbającym o kondycję fizyczną i zgrabną sylwetkę a także osobom chorym na nadciśnienie, ze schorzeniami nerek, cukrzycą, oraz po zawale. Potwierdza to opinia Katedry i Zakładu Żywności i Żywienia Śląskiej Akademii Medycznej.
Jurajska Spółdzielnia Pracy dba o najwyższą jakość swoich produktów. Posiada certyfikat Zintegrowanego Systemu Zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO 9001:2001 oraz z wymaganiami HACCP. Liczne nagrody i wyróżnienia dla naturalnej wody mineralnej są tylko potwierdzeniem tych starań. W teście porównawczym wód butelkowanych w Polsce przeprowadzanym na zlecenie magazynu „Świat Konsumenta” – naturalna woda mineralna Jurajska uzyskuje co roku ocenę bardzo dobrą (Świat Konsumenta 6/2003, 6/2004, 5/2005, 5/2006) dystansując liderów rynkowych. Również tygodnik „Wprost” docenił walory naszej wody i w jego rankingu najbezpieczniejszych wód w Polsce w 2005 r Jurajska uzyskała 1-sze miejsce (Wprost 28.08.2005).
Jurajska dostępna jest zarówno w wersji niegazowanej, gazowanej jak i lekko gazowanej. Konsument może wybierać produkt w szerokiej gamie opakowań, od szklanych o poj. 0,33l poprzez 1l aż do plastikowych 0,5l , 1,5l oraz 2l PET. Dla koneserów owocowego smaku przygotowano serię produktów „Jurajska ze Smakiem”. Są to wody smakowe w plastikowych opakowaniach 0,5l , 1,5l, oraz 2l PET o smakach: limonkowym, cytrynowym, jabłkowym, pomarańczowym oraz po-ziomkowym. Produkty z tej serii dostępne są zarówno w wersji gazowanej jak i niegazowanej.
W 2005 naturalna woda mineralna Jurajska według danych agencji ACNielsen (opublikowanych w czasopiśmie branżowym Źródło, nr4/2005) znalazła się w gronie 10 największych i najsilniejszych marek wód butelkowanych. W rankingu biorącym pod uwagę udziały wartościowe w rynku, Jurajska znalazła się na 9-tym miejscu z udziałami 2,2%. Warto w tym miejscu dodać, że liczba marek wód funkcjonujących na polskim rynku sięga 230.

tagi: woda jurajska ,