Podstawą udanego wesela jest dobra orkiestra i jeszcze lepsze jedzenie. A to nie zawsze musi kojarzyć się z rosołem, półmiskami wypełnionymi kotletami schabowymi czy tradycyjnym bigosem. Można inaczej - doskonałą alternatywą jest przyjęcie ślubne z grillem w roli głównej. Co zatem wrzucić na ruszt, by zadowolić podniebienia zaproszonych gości?
Weselny jadłospis inaczej
Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków. Dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Przy upalnej pogodzie warto zaoszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy i zaserwować pachnące potrawy z grilla. Smakołyki z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a także niezastąpioną atrakcją podczas wesela, ponieważ część przyjęcia możemy zorganizować w plenerze. Pamiętajmy, że nie muismy ograniczać się do typowych szaszłyków czy grillowanych kaszanek. Puśćmy wodzę fantacji i zaskoczmy swoich gości pieczonymi kiełbaskami z musem mango czy grillowanymi skrzydełkami z guacamole. Jest w czym wybierać!
Grillowane skrzydełka z guacamole
Składniki: • 6 marynowanych skrzydeł z kurczaka marki Konspol • 1 avocado • 1 limonka • 1 czerwona cebula • 1 papryczka chili • 2 małe pomidory • kilka listków świeżej kolendry • sól
Przygotowanie: Rozpalamy ruszt do wysokiej temperatury i kładziemy na nim skrzydła z kurczaka marki Konspol. Mięso grillujemy przez 20 minut, obracając je co pewien czas na drugą stronę. W tym czasie gdy mięso piecze się na ruszcie szykujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Upieczone skrzydełka podajemy w towarzystwie pasty avocado.
Przygotowanie: Kiełbaski nacinamy, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je na drugą stronę. W tym samym czasie szykujemy mus, blendując ze sobą mango,banana i kostki lodu. Następnie dodajemy jogurt, miód i syrop waniliowy. Mus dokładnie mieszamy i podajemy z upieczonymi kiełbaskami.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.