Kategorie produktów

Piwo bezalkoholowe - czy na pewno jest bez alkoholu?

Czwartek, 20 lipca 2006 HURT & DETAL - Nr 3 (5) / 2006
Choć obecnie segment piwa bezalkoholowego nie jest szczególnie duży, jego rola może wzrastać wraz ze zmianą trybu życia konsumentów - ich rosnącą aktywnością, częstymi podróżami. Dlatego też placówki handlowe, stacje benzynowe, punkty gastronomiczne - zwłaszcza w miejscowościach wypoczynkowych powinny posiadać w swojej ofercie ten rodzaj piwa.

Rynek piw bezalkoholowych, choć przez wielu jeszcze niedoceniany, w naszej ocenie zasługuje na szczególną uwagę – mówi Melania Popiel, dyrektor ds. komunikacji Carlsberg Polska. Piwa bezalkoholowe stanowią alternatywę dla tych, którzy, z różnych względów nie mogą lub nie chcą pić alkoholu, cenią sobie jednak charakterystyczny smak piwa. Doskonale wpisują się także w coraz powszechniejszy trend prowadzenia zdrowego, aktywnego trybu życia, czy też poszukiwania coraz bardziej oryginalnych, nowych smaków.

Karmi, z portfolio Carlsberg Polska, stanowi dziś na naszym rynku swoistą ikonę piwa bezalkoholowego, będąc niekwestionowanym liderem w tym segmencie (93% udziału wartościowego w rynku wg AC Nielsen za rok 2005).
Jesteśmy przekonani, że jedną z przyczyn sukcesu jaki osiągnęła marka Karmi i tym co pozwoliło jej zdecydowanie wyróżnić się na tle ofert konkurencyjnych, stała się filozofia jaka leżała u podstaw tworzenia tej marki - podkreśla Melania Popiel. Nie chcieliśmy tworzyć piwa bezalkoholowego jako wariantu jednej z marek już istniejących poprzez usuwanie z niego alkoholu. To tak, jakby pozbawiać je „duszy” i jedynej w swoim rodzaju osobowości. Dlatego Karmi zostało stworzone od podstaw jako piwo bezalkoholowe, o bardzo charakterystycznym smaku (dziś już w czterech wariantach), orzeźwiające i lekkie. Lekkość wyraża się nie tylko subtelnością smaku, ale także rekordowo niską zawartością kalorii (nawet 25kcal w 100ml piwa!), co również jest cecha wyróżniającą naszą markę - dodaje.

Jak informuje Justyna Piszczek z Grupy Żywiec S.A. - Żywiec Niskoalkoholowe jest obecnie najchętniej pitym przez Polaków piwem o niskiej zawartości alkoholu (ekstrakt 6,5 %). Żywiec Niskoalkoholowe wyróżnia się czystością smaku, który zawdzięcza krystalicznie czystej górskiej wodzie oraz białą, trwałą pianą.
Doceniane jest przez konsumentów, którzy cenią sobie smak prawdziwego piwa a mniej istotna jest dla nich zawartość alkoholu. W Polsce jest miejsce na rynku, na którym może rozwijać się segment piw niskoalkoholowych, choć nigdy nie będzie to segment dominujący - dodaje.

Kompania Piwowarska debiutuje LECHem Free na rynku piwa bezalkoholowego – informuje Katarzyna Radecka, specjalista ds. Public Relations w Kompanii Piwowarskiej S.A. Przyjmując definicję piwa bezalkoholowego jako zawierającego do 0,5% alkoholu mamy szansę bardzo szybko zostać liderem rynkowym w tej kategorii. LECH Free ma wyśmienity smak, co odróżnia go pozytywnie od większości konkurencyjnych produktów bezalkoholowych dostępnych na naszym rynku. Podobnie jak inne produkty Kompanii Piwowarskiej, LECH Free ma długi, bo 6-miesięczny termin przydatności do spożycia.
Występuje w butelkach 0,33l podobnie jak większość piw bezalkoholowych w Europie i na świecie, gdyż zazwyczaj jednorazowa konsumpcja piwa bezalkoholowego nie jest duża. Piwo bezalkoholowe jest najczęściej oferowane w lokalach gastronomicznych i na stacjach benzynowych, dla których ważne są opakowania bezzwrotne. Z kolei konsumentowi zależy na wygodzie. Butelka bezzwrotna 0,33l z kapslem twist-off spełnia wszystkie te warunki.
Wprowadzenie na rynek nowego wariantu - bezalkoholowego LECHa Free jest odpowiedzią na zmiany dokonujące się w społeczeństwie.

tagi: piwo bezalkoholowe ,