Wyniki kontroli wykazały że ponad 9 procent skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających, posiadało nieprawidłowe oczkowania oraz nieprawidłowy smak i zapach. Poza tym stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta.
Kontrola stwierdziła, że 40 proc. marynat rybnych posiada mniej mięsa, niż deklaruje na opakowaniach producent.
Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 66,7 proc. skontrolowanych partii pieczywa, w 60,5proc. partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc. partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS, wydały 23 zalecenia pokontrolne, w których zobowiązały producentów do usunięcia nieprawidłowości.
(MN)
tagi: raport , produkty spożywcze ,
Wraz z początkiem lipca funkcję Dyrektora Marketingu...
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki...
Wstępne obliczenia sugerują, że trwające fale upałów w...
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...