Święto kuchni włoskiejTo już XIII edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Arte Culinaria Italiana. W szranki o zwycięstwo w konkursie stanie 12 dwuosobowych drużyn, wyłonionych spośród najlepszych młodych kucharzy w Polsce. Za zadanie będą mieli przygotowanie dwóch dań, wśród których nie może zabraknąć kwintesencji włoskiej kuchni czyli makaronu Barilla.
W konkursie oprócz zawodowych kucharzy wezmą również udział gwiazdy telewizji. Słynąca z prostoty kuchnia włoska jest bowiem znakomitym polem do popisu także dla osób, które sztukę kulinarną uprawiają amatorsko. Zmagania uczestników oceniać będą doświadczeni szefowie kuchni, mistrzowie w swojej dziedzinie, tacy jak Kurt Scheller czy Andrzej Polan. Organizatorem konkursu jest prawdziwy ambasador włoskiej kuchni w Polsce – Giancarlo Russo.
Masters of PastaDlaczego tegoroczna edycja Arte Culinaria Italiana jest wyjątkowa? Uczestnicy będą rywalizowali nie tylko o laur zwycięzcy, lecz także o tytuł Master of Pasta dla kucharza, który przygotuje najlepsze danie makaronowe.
Master of Pasta wyłoniony w konkursie Arte Culinaria Italiana będzie miał możliwość wzięcia udziału w eliminacjach do Pasta World Championship. To światowej klasy konkurs kulinarny organizowany już po raz 7. przez markę Barilla. Zawody odbywają się w Mediolanie, do którego zjeżdżają największe młode talenty kulinarne ze wszystkich zakątków naszego globu.
Polska po raz drugi została zaproszona do udziału w Pasta World Championship. W ubiegłym roku nasz kraj reprezentował Sebastian Olma zwycięzca m.in. II edycji programu Top Chef. Na konkursie w Mediolanie zaprezentował swoje autorskie, niezwykle oryginalne danie, Casarecce Barilla z borowikami, combrem z jelenia i brukselką.
Każdy może zostać mistrzem makaronu!Masters od Pasta to globalna kampania marki Barilla, której bohaterami są tenisista Roger Federer oraz szef kuchni David Oldani. Ideą kampanii jest promocja tradycyjnej włoskiej kuchni, w unowocześnionej wersji. Podkreślenie prostoty i przyjemności z jaką powinna wiązać się nie tylko degustacja, lecz także przygotowywanie posiłków. Każdy z nas może być kulinarnym mistrzem, dlatego warto odwiedzić Arte Culinaria Italiana, aby uczyć się od najlepszych!
Komu uda się osiągnąć doskonałość w prostocie i zachwycić jurorów? Dowiemy się już w marcu!
***
PRZEPIS NA CASARECCE BARILLA Z BOROWIKAMI, COMBREM Z JELENIA I BRUKSELKĄSkaładniki na 1 porcję : Makaron Casarecce Barilla x 100 g
Borowiki suszone x 50 g
Borowiki świeże x 100 g
Czosnek x 10 g
Cebula szalotka x 10 g
Seler naciowy x 10 g
Marchew x 10 g
Comber z jelenia x 150 g
Białe wino x 100 ml
Parmezan tarty x 25 g
Olej roślinny do smażenia
Sól, pieprz czarny
Jałowiec x 5 g
Czarny pieprz w ziarnach x 5 g
Kminek x 5 g
Ziarna czarnuszki x 5 g
Brukselka x 100 g
Masło x 50 g
Tarty parmezan x 50 g
Prażone orzechy włoskie x 50 g
Sposób wykonania : - Suszone borowiki namocz w letniej wodzie, aby zmiękły.
- Cebulę szalotkę, czosnek, marchew i seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
- W głębokim naczyniu rozgrzej olej roślinny, podsmaż w nim pokrojone wcześniej warzywa, gdy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone w grubszą kostkę świeże borowiki i drobno posiekane namoczone wcześniej grzyby.
- Gdy warzywa razem z grzybami będą przesmażone, dodaj białe wino i poczekaj aż odparuje o 2/3, a następnie dodaj wodą z suszonych grzybów. Gdy sos będzie gęstszy, dodaj odrobinę zimnego masła, aby go zagęścić.
- Na patelni spraż jałowiec, czarny pieprz, kminek i ziarna czarnuszki. Gdy przyprawy zagrzeją się i oddadzą aromat, zmiksuj na puder. Comber z jelenia natrzyj tą mieszanką przypraw i zalej olejem.
- Gdy mięso zostanie w takiej marynacie około 25 minut, wyjmij je, zdejmij nadmiar oleju i smaż z obu stron aż będzie złote, następnie wstaw do piekarnika o temperaturze 175 st. C na około 4-5 minut, a następnie wyjmij, aby mięso mogło odpocząć.
- Brukselkę obierz z pierwszych listków, gotuj je w osolonej wodzie około 1 minuty i szybko przełóż do wody z lodem.
- Makaron gotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie przełóż do garnka z sosem i dodaj blanszowane liście brukselki, dodaj tarty parmezan i całość razem wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W głębokim naczyniu ułóż porcję makaronu z sosem grzybowym, na górę ułóż pokrojony w plastry comber jagnięcy. Na wierzch ułóż kilka listków blanszowanych brukselek i posyp tartym orzechem laskowym.