Kategorie produktów

Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

Poniedziałek, 12 lutego 2018 HURT & DETAL Nr 02/144. Luty 2018
Smog - według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają co roku 6,5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja Środowiska w Polsce jest to blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która może nas wspomóc w tej walce.
Toksyczna Polska

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2,5 mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem rakotwórczym. Pył o średnicy 2,5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się nasilić. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z organizmu?

Waleczna chlorella

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Ta od Purella Food pochodzi z najczystszych, wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Nazywana często multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym naturalnie odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je z organizmu. Jej błona komórkowa składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące zanieczyszczenia. Najgrubsza, jak i średnia błona komórkowa składają się z mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe substancje zostają „uwięzione” w niej, a następnie wydalone z organizmu. Ponadto, zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Ich głównym zadaniem jest fagocytoza i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. Mają one również możliwość fagocytozy drobnych cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej powierzchni metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w sposób nieswoisty fagocytują je i unieszkodliwiają. Wielocukry zawarte w błonie komórkowej chlorelli, których głównymi składnikami są galaktoza, ramnoza, mannoza i ksyloza, pobudzają komórki makrofagów do fagocytozy oraz wydzielania niektórych cytokin.

Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dostępna jest pod postacią tabletek i proszku oraz występuje w produktach Purella Food z linii Enjoy Pure Life jak smoothies, batony czy inne przekąski powstałe w technologii RAW. Idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno-zimowym, czyli największego stężenia smogu będzie też codzienne wypijanie zielonego koktajlu z chlorellą lub suplementacja tabletkami. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na specjalny, antysmogowy koktajl, który przygotował Paweł Ochman z bloga Weganon.pl. Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich, pobudzają w sposób pośrednio komórki żerne (makrofagi), do fagocytozy wszelkich patogenów. Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm.


tagi: chlorella , walka ze smogiem ,