Romantyczna kolacja we dwoje? 14 lutego obowiązkowo! Oto kilka inspiracji na potrawy, które na pewno podbiją serca Waszych walentynek.
Dzień świętego Walentego to wspaniała okazja by wyznać wreszcie długo skrywane uczucia lub przypomnieć swojej drugiej połowie, jak bardzo jest kochana. Sposobów na to jest mnóstwo, ale nic tak nie cieszy jak samodzielnie przygotowana niespodzianka, szczególnie kulinarna!
W walentynkowym menu nie może zabraknąć składników powszechnie uznawanych za afrodyzjaki. Są to krewetki, ostrygi, bakłażany, czekolada, truskawki czy figi. Warto pamiętać też o aromatycznych przyprawach takich jak cynamon, bazylia, szafran, imbir i papryczka chili, które z pewnością dodadzą pikanterii nie tylko daniom.
Aby spędzić romantyczny wieczór wcale nie trzeba wybierać się do restauracji. Wystarczy pięknie udekorowany stół, świece i danie przygotowane specjalnie dla drugiej osoby. Proste składniki przyrządzone z pasją, oto nasz sprawdzony, włoski przepis na amore!
Makaron z krewetkami, cukinią i szafranem
Składniki:
• 250 g makaronu Barilla Bavette,
• 250 g cukinii,
• 3 szalotki,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 łyżka masła,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 250 g średnich krewetek,
• 70 ml białego wytrawnego wina,
• 50 ml śmietanki kremówki 30%,
• 1 opakowanie szafranu (0,12 g),
• 50 ml gorącej wody,
• sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron Barilla Bavette ugotuj al dente. Szafran zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Krewetki obierz ze skorupki i dokładnie opłucz. Cukinię pokrój w cienkie plasterki np. przy użyciu obieraczki.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i polej białym winem. Gotuj aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodaj oliwę i cukinię, podsmaż kilka chwil a następnie dołóż krewetki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 3-4 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wlej śmietankę oraz wodę z szafranem i całość delikatnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dołóż makaron i dokładnie wymieszaj.
Wołowe klopsiki w sosie Arrabbiata
Składniki:
• 1 słoiczek (400g) sosu Barilla Arrabbiata,
• 200 g makaronu Barilla Bavette,
• 350 g chudej mielonej wołowiny,
• sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżka oliwy,
• parmezan, bazylia do podania.
Przygotowanie:
Makaron Barilla Bavette ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw w garnku, w którym się gotował.
Mielone mięso dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe, okrągłe klopsiki. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kotleciki na rumiano. Wlej sos, zagotuj i podgrzewaj razem około 5 minut.
Na patelnię wrzuć makaron, wymieszaj z sosem. Podawaj z tartym parmezanem i bazylią.