Nowości

Muffinki buraczane z sezamem

Środa, 06 grudnia 2017
Muffinki buraczane z sezamem to pyszna propozycja deserowa na sylwestrowe przyjęcie.
Składniki:
•    4 buraki
•    100 g mąki pszennej
•    150 g mąki żytniej
•    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•    4 łyżki kakao gorzkiego
•    1 łyżka przyprawy korzennej
•    1 łyżka cukru z wanilią
•    150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
•    2 jaja L
•    80 ml oleju rzepakowego RAPSO
•    80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
•    50 g sezamu
•    serek mascarpone
•    śmietana 36%
•    łyżeczka cukru pudru
•    koraliki dekoracyjne, jadalne

Wykonanie:
  1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie. 
  2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
  3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy. 
  4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

Ozdobienie:
  1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
  2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy. 
  3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO.
W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku



tagi: Kresto , Muffinki buraczane z sezamem ,