Z rynku FMCG

Zwycięzcą Barilla Cup III Jest…

Czwartek, 26 października 2017
W sobotę 21 października odbył się finał III edycji konkursu Barilla Cup. Uczestnicy wykazali się prawdziwym talentem, tworząc pomysłowe, autorskie dania. Nie zabrakło emocji i włoskiego temperamentu, bo nagrodą główną w konkursie była wycieczka do Parmy!

Zwycięstwo wywalczyła Kaja Ciszewska przepisem na Capellini Barilla z pieczarkami, serem Grana Padano i skórką z cytryny. Autorski przepis Kai zachwycił jurorów swoją prostotą. Jego składniki są powszechnie dostępne, a samo wykonanie nieskomplikowane. To w kuchni włoskiej niezwykle istotne. Werdykt był jednogłośny. Jurorzy nie mieli wątpliwości, że to właśnie Kaja zasługuje na miano Mistrza Barilla Cup i nagrodę główną. Zwyciężczyni nie kryła zaskoczenia i radości. I choć wszyscy uczestnicy podkreślali, że najważniejsza jest dobra zabawa, to nagroda w postaci wycieczki do Parmy i warsztatów w Academia Barilla zrobiła na nich wrażenie. Tych, którym się nie udało w tegorocznej edycji, zapewniamy, że warto wziąć udział w kolejnej. Każdy etap Barilla Cup to dobra zabawa, a udział w evencie w Akademii Kulinarnej Whirlpool, spotkanie z jej gospodarzem, Marco Ghia i innymi uczestnikami jest wydarzeniem pełnym pasji i pozytywnej energii. Poniżej mistrzowski przepis do wypróbowania.


PRZEPIS ZWYCIĘZCY BARILLA CUP III:
•    Makaron Capellini Barilla
•    Pieczarki ok. 10 sztuk
•    Szynka dwa duże plastry
•    Pół większej cebuli
•    Parmezan ok. 50 g
•    Grana Padano ok 50. g
•    150 ml śmietanki 30%
•    Łyżka posiekanej natki pietruszki
•    Łyżka posiekanego koperku
•    Sól i pieprz do smaku
•    Skórka otarta z jednej cytryny i sok
•    Masło
•    Olej do smażenia

WYKONANIE:
1.    Na maśle i oleju zrumienić pieczarki pokrojone na plasterki.
2.    Dodać posiekaną cebulę i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki.
3.    Podsmażyć chwilę razem, dodać śmietankę, wkroić sery w proporcjach wedle upodobań.
4.    Podgrzewać, aż ser się rozpuści, a śmietana zredukuje i zagęści.
5.    Dodać koperek i pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
6.    Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny, chwilę razem podgrzewać.
7.    Do sosu dodać makaron ugotowany al dente, wymieszać, chwilę razem podgrzewać.
8.    Podawać posypane skórką z cytryny i tartym parmezanem.

 

 

 

tagi: Kaja Ciszewska , Barilla Cup , konkurs ,