Z rynku FMCG

AFIDOP na targach Anuga

Wtorek, 24 października 2017
Włoskie Stowarzyszenie Associazione Formaggi Italiani DOP (AFIDOP) zorganizowało na swoim stoisku na targach Anuga w Kolonii (7-11 października) pokazy gotowania, w trakcie których zaprezentowane zostały różne rodzaje serów, chronionych znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne (z ang. Protected Designation of Origin – PDO, z wł. Denominazione di Origine Protetta - DOP): światowej sławy klasyki oraz mniej znane rodzaje serów.
Jakość i Tradycja “Made in Italy”

Większość konsumentów ufa produktom oznaczonym znakiem jakości. Doskonale to korresponduje z serami z Włoch, chronionymi znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne, które od zawsze były głęboko zakorzenione we włoskiej historii i tradycji. AFIDOP zaprezentowało szeroką gamę produktów na swoim stoisku na targach Anuga. Odwiedzający mogli poznać unikalne cechy i smaki serów siedmiu wybranych konsorcjów, należących do stowarzyszenia: Asiago (DOP), Caciocavallo Silano (DOP), Gorgonzola (DOP),  Grana Padano (DOP), Mozzarella di Bufala Campana (DOP), Parmigiano Reggiano (DOP), Pecorino Romano (DOP).

Pokazy gotowania

Podczas interaktywnych pokazów gotowania (w dniach 7-10 października w godz. 12-15.00), które zostały zorganizowane przez AFIDOP we współpracy z jednym z najlepszych Mistrzów Pizzy – Franco Pepe, odwiedzający targi Anuga mogli zapoznać się ze wszystkimi etapami produkcji i możliwym zastosowaniem różnych serów (PDO). W trakcie pokazów przygotowano różne rodzaje pizzy, pozwalające przedstawić różnorodność smaków 7 włoskich serów (PDO).


O Stowarzyszeniu Associazione Formaggi Italiani DOP (AFIDOP)

Associazione Formaggi Italiani (AFIDOP) jest włoskim stowarzyszeniem skupiającym konsorcja odpowiedzialne za ochronę serów ze znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Konsorcja te chronią specjalne cechy serów, ściśle związane z miejscem pochodzenia oraz nazwą produktu. Promują sery i chronią jakość produkcji poprzez jej nadzorowanie i kontrolę.



tagi: AFIDOP , Anuga , Włoskie Stowarzyszenie Associazione Formaggi Italiani ,