Nowości

Owsiane ciasteczka z orzechami bez cukru

Środa, 04 października 2017
Owsiane ciasteczka z orzechami bez cukru to idealna propozycja na pyszny i wartościowy deser.
Składniki (ok. 30 sztuk):
•    1 puszka fig Beach Flower
•    3/4 szklanki startego jabłka (słodkiego)
•    1 op. orzechów włoskich Kresto (200 g)
•    1 op. pistacji krojonych Kresto (100 g)
•    1 op. rodzynek Kresto (200 g)
•    4 łyżki masła orzechowego
•    2 szklanki otrębów owsianych
•    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
•    3 łyżeczki kakao gorzkiego
•    2–3 łyżeczki cynamonu tartego
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    3 jajka

Przygotowanie:
  1. Z puszki z figami odlej wodę. Figi zmiksuj. Przełóż do miski, dodaj starte jabłka.
  2. Orzechy włoskie potnij na mniejsze kawałki.
  3. Dodaj do miski orzechy włoskie, rodzynki oraz 1/2 opakowania pistacji.
  4. Wbij do miski 2 jajka. Dodaj masło orzechowe, sól, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
  5. Mąkę wymieszaj z otrębami i dodaj do miski. Ponownie wymieszaj całość.
  6. Uformuj z ciasta płaskie ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka (mogą być ułożone jedno koło drugiego).
  7. Wbij 1 jajko do miseczki, roztrzep. Smaruj jajkiem ciasteczka i posyp pistacjami. Piecz ciastka w 160°C z termoobiegiem przez 7–10 minut.
Smacznego!



tagi: Kresto , ciastka ,