Nowości

Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Środa, 04 października 2017
Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.
Farsz:
•    1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
•    1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
•    200 g fety
•    100 g gorgonzoli
•    2 ząbki czosnku
•    sól
•    pieprz
•    2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Ciasto:
•    3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
•    ok. 250 ml ciepłej wody
•    1 łyżka masła roztopionego
•    sól

Wykonanie:
  1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
  2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Sery rozdrób widelcem.
  4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
  6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
  7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
  9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu



tagi: Halina , pierogi z soczewicą ,