Z rynku FMCG

Czy picie MLEKA jest zdrowe?

Czwartek, 28 września 2017
Podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. To stara prawda głoszona przez ojca medycyny Hipokratesa już w IV w p.n.e , ale niestety współcześnie, często w szumie informacyjnym, zatracamy zdroworozsądkowe podejście do zasad prawidłowego żywienia i zamiast kierować się wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia – polskiej instytucji naukowej opracowującej te zasady, wolimy powierzać nasze zdrowie w ręce samozwańczych ekspertów żywieniowych i stosować nieracjonalne oraz szkodliwe zdrowotnie diety wpisujące się w nową filozofię – dietyzmu.
O ile osoby dorosłe same będą ponosić skutki takich błędnych wyborów żywieniowych, to w stosunku do dzieci i młodzieży jesteśmy, jako społeczeństwo, zobowiązani do rzetelnej eduka-cji zdrowotnej i dlatego polecamy darmowe programy edukacyjne takie jak „Mamy kota na punkcie mleka”, który jest całkowicie bezpłatny dla szkół dzięki sfinansowaniu z Funduszu Promocji Mleka.

Zacznijmy od tego, że mleko oraz produkty mleczne w swoim składzie zawierają pierwiastki tj. Zn, Fe, I, Se, Co, Mo, F, Mn, Cu, zwane są one pierwiastkami śladowymi, gdyż organizm ludzki nie potrzebuje ich w dużej ilości. Jednak do naszego organizmu musi być dostarczana określona dawka tych pierwiastków. Niepokrycie zapotrzebowania organizmu na mikroelementy powodu-je zaburzenia funkcjonowania organizmu, opóźnienia rozwoju umysłowego i fizycznego, co nie jest mile widziane u każdego z nas.

Przechodząc dalej produkty nabiałowe bogate są w witaminy z grupy B, A, D, E i K, które wpływają na poprawę odporności, a mianowicie budują naturalną odporność naszego organi-zmu. Ponadto witamina A zapewnia dobry wzrok, który jest mile widziany u uczniów, jest rów-nież niezbędna w tworzeniu szkliwa nazębnego. Witamina K zaś zapewnia prawidłową krze-pliwość krwi oraz zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Natomiast witamina E ma działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatkowo mleko bogate jest w składniki mineralne takie jak: wapń, sód, potas, fosfor. Pierwiastki te powodują wzrost odporności orga-nizmu, a tym samym przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, fosfor i wapń odpowiedzialne są za zdrowe i mocne kości.

Niezmierne ważne w przypadku nawyków żywieniowych jest spożywanie śniadań oraz obec-ność w diecie ucznia produktów o wysokich walorach odżywczych, a mleko krowie i jego prze-twory są najwartościowszymi, najłatwiej przyswajalnymi  źródłami wapnia i białka. Właściwo-ści odżywcze mleka krowiego są niepodważalne. Białka mleka są lekkostrawne i zawierają aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać.

Co ważne, mleko jest tanim i szeroko dostępnym produktem. Szczególnie zalecane jest w die-cie dzieci i młodzieży. Mleko jest jednym z najwartościowszych pokarmów, jakie ma do dys-pozycji człowiek.




tagi: mleko , zdrowie , Fundusz Promocji Mleka ,