Składniki:• 200g ryżu Gold Parboiled marki Halina
• 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
• 3 łyżki oliwy
• średnia cebula
• 4 pomidory obrane ze skórki
• filet z piersi kurczaka
• 4 papryki
• 3/4 szklanki startego parmezanu
• sól, pieprz
• łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę dodać surowy ryż i smażyć całość, dopóki ziarna nie wchłoną całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać rosołem warzywnym i gotować 20 min. W między czasie podsmażyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka (można doprawić go ulubionymi przyprawami). W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki oraz pomidorów, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.
Smacznego!
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę:
www.halina.eu