Nowości

Letnia zapiekanka w wersji fit

Środa, 07 czerwca 2017
Składniki (2 porcje):

•    300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
•    1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
•    (odsączamy z oleju)
•    250 ml jogurtu naturalnego
•    1 jajko
•    100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
•    3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
•    1/3 małej cukinii
•    2–4 pomidory, np. śliwkowe
•    1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
•    2 ząbki czosnku
•    2 łyżeczki sera parmezan
•    1 łyżka ziół prowansalskich
•    szczypta soli, pieprz
•    1 łyżka oleju spod pomidorków

Wykonanie:
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
  5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
  6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska



tagi: Index Food , zapiekanka , przepisy kulinarne ,