Składniki (2 porcje):• 300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
• 1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
• (odsączamy z oleju)
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
• 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
• 1/3 małej cukinii
• 2–4 pomidory, np. śliwkowe
• 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki sera parmezan
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• szczypta soli, pieprz
• 1 łyżka oleju spod pomidorków
Wykonanie:- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
- Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
- Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
- Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem
http://apetyt-na-kuchnie.pl Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na:
www.indexfood.pl oraz na
www.facebook.com/kuchnia.wloska