Makaron może być fit! Sprawdź, jak to zrobić w 5 krokach!
Czwartek, 01 czerwca 2017
W odpowiednio zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla dań z makaronem. Dobrze przygotowane są źródłem cennych składników odżywczych. Zawczasu dają też uczucie sytości. Rozsądne odżywianie z makaronem w menu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad przyrządzania takich potraw. Sprawdź 5 porad, dzięki którym przygotujesz fit makaron!
1. Zawsze al dente Makaron ugotowany na półtwardo zachowuje gro cennych składników odżywczych. Ale to nie wszystko! Makaron przygotowany al dente jest dłużej trawiony przez nasz organizm, co oznacza uczucie sytości na dłużej. Dzieje się tak ponieważ zawarte w makaronie węglowodany uwalniane są powoli i sprawiają, że poziom cukru we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie.
2. Przede wszystkim pełnoziarniste i z błonnikiem Do przygotowania ulubionych dań najlepiej wybierać makarony pełnoziarniste lub z błonnikiem owsianym. Dlaczego m.in. błonnik? Bo korzystnie wpływa na cały nasz organizm, chociażby obniżając poziom cholesterolu. Wybrane makarony (np. makarony marki Czaniecki z błonnikiem owsianym) stanowią więc idealne źródło błonnika dającego uczucie sytości na dłużej. Każdy, kto planuje zadbać o formę, powinien ich spróbować!
3. Bez tłustych sosów Makaron sam w sobie wcale nie jest kaloryczny. Problem tkwi w dodatkach! Zamiast oblewania rurek, świderków czy tagliatelle tłustym sosem np. na bazie śmietany, warto zastanowić się nad lekkimi, sezonowymi warzywami.
4. Zadbaj o dodatki Skoro już mowa o dodatkach, makaron będzie tym zdrowszy, im zdrowsze składniki do niego dodamy. Obecnie panuje moda na tzw. superfoods. Na pewno będą one pysznym uzupełnieniem dania. Do makaronu dodać można dość egzotycznie brzmiące jagody goji czy nasiona chia. Jeśli ktoś nie przepada za nieco osobliwymi smakami, również wśród polskich produktów znajdzie coś dla siebie. Do makaronu świetnie nadadzą się orzechy włoskie, szpinak, czy szczaw. Możliwości i smaków jest wiele!
5. Niekoniecznie z serem Choć włosi wcale nie tak często dodają do makaronu ser, my bardzo upodobaliśmy sobie ten rytuał. Niestety, żółty ser – często tłusty, z dodatkiem sztucznych barwników nie znajdzie swojego miejsca na talerzu obok makaronu przygotowanego wg zasady „fit”.
Przepis na FIT makaronem z nasionami chia
Danie szybkie, lekkie, bogate w witaminy, które można przyrządzić na śniadanie, podwieczorek albo jako deser.
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.