Nowości

Surimi bezglutenowe z krewetkami od PESCANOVA - owoce morza na zdrową dietę

Czwartek, 18 maja 2017
Krewetki i surimi od kilku lat są najchętniej serwowanymi owocami morza w restauracjach na ca-łym świecie. Ich smak docenili także polscy kucharze i coraz częściej możemy je spotkać na na-szych stołach. Teraz, żeby przygotować wspaniałe danie z owoców morza, nie musimy iść do dro-giej, śródziemnomorskiej czy azjatyckiej restauracji. Firma PESCANOVA wprowadziła na rynek mieszankę surimi i krewetek, którą łatwo i szybko przygotujemy sami w domu. Co ważne – do produkcji dania nie został użyty żaden ze składników, który mógłby zaszkodzić osobom na diecie bezglutenowej.
Smak od pokoleń i zdrowie na talerzu

Smak surmi był opracowywany przez stulecia na terenach całej Azji, dlatego często możemy się spotkać z różnym wersjami tego dania. W Japonii surimi powstało by urozmaicić dotychczasowe dania z owoców morza, a do jego produkcji wykorzystywano gatunki białych ryb, które do tej pory nie były używane w kuchni japońskiej. Obecnie 2-3 miliony ton ryb z całego świata są przetwarzane na surimi, które cieszy się powodzeniem na wszystkich kontynentach. W nowym produkcie firmy PESCANOVA surimi w połączeniu z pysznymi krewetkami, stworzy smaczny i zdrowy duet w naszej kuchni.

Zalety owoców morza już dawno docenili lekarze. Krewetki są doskonałym źródłem białka odpo-wiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek oraz witaminy B3, dzięki której zadbamy o pracę układu nerwowego, a także uregulujemy metabolizm. Doprawione czosnkiem, cebulą i oliwą kre-wetki, pomogą nam obniżyć cholesterol, a przy tym staną się fantastyczną propozycją na zachwyca-jącą kolację.

Propozycja dla każdego

Zarówno w przypadku krewetek, jak i surimi przede wszystkim doceniamy ich delikatny smak – jeśli nie przepadamy za intensywnym zapachem ryb mogą nam przypaść do gustu właśnie te owoce morza. Ich neutralny aromat i ciekawa kompozycja na pewno zaskoczą domowników, również tych, którzy na co dzień preferują raczej tradycyjne smaki od  – ciągle egzotycznych w polskiej kuchni – owoców morza. Wprowadzany produkt to imitacja znanego w kuchni śródziemnomorskiej, dania określanego jako „baby eel”, czyli węgorz szklisty. Zarówno w smaku jak i wyglądzie do złudzenia przypomina właśnie narybek węgorza. Dodatek krewetek sprawia, że danie jest naprawdę orygi-nalne w smaku i sycące.

Unikalne połączenie bezglutenowego surimi z dodatkiem pysznych krewetek może nas zainspiro-wać do przyrządzenia wielu zaskakujących potraw. Warto dać się ponieść fantazji. Azjatycka sałatka, dodatek do tortilli, danie z ryżem, a może pyszna zupa? Kompozycja bezglutenowego surmii  z kre-wetkami firmy PESCANOVA  pozwoli nam przygotować wiele pysznych dań, którymi zaskoczymy gości. To wspaniała propozycja zarówno na pyszny obiad, przekąskę na przyjęcie czy wyjątkowy dodatek do grilla z przyjaciółmi. W związku z rosnącą popularnością owoców morza, na stronie www.pescanova.pl możemy znaleźć wiele ciekawych, inspirujących przepisów na dania z surimi i krewetkami, które oczarują każdego.

Lekkie rozwiązanie dla fanów zdrowej diety

Surimi i krewetki są niskokaloryczne, dlatego sprawdzą się jako składnik dietetycznych posiłków. Jeśli się odchudzamy, zmagamy z nadwagą lub po prostu dbamy o linię, możemy śmiało wprowa-dzić nowe bezglutenowe surimi z krewetkami od PESCANOVA do swojego menu. Warto stworzyć z nich lekkie, świeże dania, które urozmaicą monotonne diety.  Głównym składnikiem surimi jest mięso białych ryb, a to niskotłuszczowy, delikatny w smaku składnik, który będzie idealnym uzu-pełnieniem wartościowego menu. Z uwagi na zawartość mięsa rybiego, zawierają korzystne dla człowieka kwasy omega3, witaminę B12 i selen, które pomogą nam zadbać o kondycję i zdrowie najbliższych.

Mieszanka surimi i krewetek jest odpowiedzią na zmagania z naszą dietą bezglutenową. Produkt firmy PESCANOVA odpowiada na standardy chorych na celiakię i pomaga nam urozmaicić menu o nowe posiłki. W Polsce często do produkcji surimi wykorzystuje się mąkę pszenną. Jeśli zmagamy się z nietolerancją na gluten, możemy być spokojni o skład produktów marki PESCANOVA. Mie-szanka surimi i krewetek nie zawiera substancji, które mogłyby nam zaszkodzić. To zdrowa i smacz-na propozycja dla smakoszy owoców morza, jak i wszystkich tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tą kuchnią.


Smażone Angurinas z krewetkami oraz paluszkami surimi

Składniki:
  • 1 opakowanie Angurinas BEZGLUTENOWE z krewetkami 200 g PESCANOVA
  • 1 opakowanie Paluszków surimi 250g PESCANOVA
  • 1 ostra papryczka 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprzu do smaku.

Paluszki surimi rozmrażamy w temperaturze pokojowej, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, na-stępnie rozdrabniamy nożem na niewielkie kawałki i odstawiamy. W ten sam sposób rozmrażamy Angurinas, ale ich nie rozdrabniamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę i czosnek. Gdy czosnek nabierze złotawego koloru dorzucamy rozdrobnione paluszki surimi oraz Angurinas, mieszamy dokładnie razem i smażymy przez ok. 1-2 minuty, dodajemy posiekaną pie-truszkę, mieszamy wszystko razem. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania.

Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna kJ 696 kJ / kcal 167 kcal
Tłuszcze (g) 11,1 g
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1,0 g
Węglowodany (g) 4,2 g
w tym cukry (g) 1,0 g
Białko (g) 12,5 g
Sól (g) 2,02 g

CENA:  ANGURINAS (surimi) bez glutenu 200g – zł 13,99



tagi: PESCANOVA , Surimi bezglutenowe , krewetki ,