Nowości

Rynkowa szansa suszonej śliwki

Środa, 12 kwietnia 2017
Najnowsze wyniki raportu Instytutu ARC Rynek i Opinia pokazują, że w trakcie tegorocznych Świąt Wielkanocnych 58 proc. Polaków zamierza wydać średnio o 247 złotych więcej na artykuły spożywcze, niż na co dzień. To duża szansa również dla sprzedawców suszonych śliwek.
Pozytywne trendy

Jak wskazują badania przeprowadzone na zlecenie California Prune Board – organizacji reprezentującej kalifornijską branżę producentów suszonych śliwek słynących na całym świecie z wysokiej jakości, ankietowani najczęściej sięgają po śliwkę suszoną w sezonie świątecznym oraz coraz chętniej spożywają ją na co dzień. W 2016 roku ponad 25% badanych deklarowało, że zamierza kupować więcej suszonych śliwek w przyszłości. Ten pozytywny trend, połączony z rosnącą świadomością konsumentów, którzy coraz częściej szukają naturalnych produktów jako składnika zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia – wpisuje się w filozofię produkcji śliwek suszonych w słonecznej Kalifornii.

Wielkanoc ze śliwką kalifornijską

Z badań konsumenckich przeprowadzonych przez California Prune Board wynika, że 67% respondentów spożywa suszone śliwki w trakcie okresu świątecznego, a ponad 27% stosuje je jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Różnorodne wielkanocne menu pozwala wykorzystać wszechstronność kulinarną, jaką dają mięsiste i naturalnie słodkie śliwki kalifornijskie. Produkt ten doskonale sprawdza się zarówno w  tradycyjnych wypiekach, takich jak: babki, mazurki czy serniki, jak i w nowoczesnej kuchni.

W odpowiedzi na potrzeby konsumentów i z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, California Prune Board przygotowała wraz z chefem Michałem Lachurem przepis na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem i suszoną śliwką kalifornijską. Propozycja jest alternatywną wersją tradycyjnego polskiego wypieku, odpowiednia dla wegan, wegetarian oraz pasjonatów fit słodkości.

Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i suszonej śliwki kalifornijskiej

Składniki:
  • 300 g śliwki kalifornijskiej
  • 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji) 
  • 2 szczypty soli 
  • Skórka z 1 pomarańczy 
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 4 śliwki kalifornijskie 
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Termin trwałości - do 7 dni.



tagi: śliwka suszona , Wielkanoc , przepisy kulinarne ,