Pozytywne trendyJak wskazują badania przeprowadzone na zlecenie California Prune Board – organizacji reprezentującej kalifornijską branżę producentów suszonych śliwek słynących na całym świecie z wysokiej jakości, ankietowani najczęściej sięgają po śliwkę suszoną w sezonie świątecznym oraz coraz chętniej spożywają ją na co dzień. W 2016 roku ponad 25% badanych deklarowało, że zamierza kupować więcej suszonych śliwek w przyszłości. Ten pozytywny trend, połączony z rosnącą świadomością konsumentów, którzy coraz częściej szukają naturalnych produktów jako składnika zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia – wpisuje się w filozofię produkcji śliwek suszonych w słonecznej Kalifornii.
Wielkanoc ze śliwką kalifornijskąZ badań konsumenckich przeprowadzonych przez California Prune Board wynika, że 67% respondentów spożywa suszone śliwki w trakcie okresu świątecznego, a ponad 27% stosuje je jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Różnorodne wielkanocne menu pozwala wykorzystać wszechstronność kulinarną, jaką dają mięsiste i naturalnie słodkie śliwki kalifornijskie. Produkt ten doskonale sprawdza się zarówno w tradycyjnych wypiekach, takich jak: babki, mazurki czy serniki, jak i w nowoczesnej kuchni.
W odpowiedzi na potrzeby konsumentów i z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, California Prune Board przygotowała wraz z chefem Michałem Lachurem przepis na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem i suszoną śliwką kalifornijską. Propozycja jest alternatywną wersją tradycyjnego polskiego wypieku, odpowiednia dla wegan, wegetarian oraz pasjonatów fit słodkości.
Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i suszonej śliwki kalifornijskiej Składniki:- 300 g śliwki kalifornijskiej
- 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
- 2 szczypty soli
- Skórka z 1 pomarańczy
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 4 śliwki kalifornijskie
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie: Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni.