Kategorie produktów

W zgodzie z naturą

Czwartek, 30 marca 2017 HURT & DETAL Nr 03/133. Marzec 2017
W Unii Europejskiej jest jeden system rolnictwa ekologicznego i wszystko, co nazywamy produktem ekologicznym, żywnością ekologiczną, żywnością bio, itd., kwalifikuje się jako rolnictwo ekologiczne. Jeżeli w nazwie produktów występują elementy „eko”, „ekologiczny”, „bio”, „organiczny”, to z urzędu podlegają one przepisom o żywności ekologicznej. Konsumenci kupując eko, bio, organic – dbają nie tylko o swoje zdrowie, ale także o środowisko.
Na etykiecie produktu rolnictwa ekologicznego oprócz unijnego logo produkcji ekologicznej obowiązkowo zamieszcza się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, której kontroli podlega podmiot gospodarczy, przeprowadzający ostatnie działania produkcyjne lub przygotowawcze.

AB-CDE-999
Format ogólny numerów identyfikacyjnych jest następujący:

AB – stanowi akronim określający państwo członkowskie, lub kraj trzeci zgodnie z międzynarodową normą dwuliterowych kodów państw ISO 3166, w przypadku Polski jest to PL.
CDE – stanowi termin stanowiący odniesienie do zastosowanej ekologicznej metody produkcji np. „eko”.
999 – stanowi numer referencyjny nadany przez właściwy organ państwa członkowskiego.

Numer ten powinien być zamieszczony w tym samym polu widzenia co unijne logo produkcji ekologicznej.

Oznaczenie miejsca

Wskazanie miejsca, w którym wyprodukowano nieprzetworzone produkty rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt, umieszczane jest bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego jednostki certyfikującej i przyjmuje jedną z następujących form:
- „rolnictwo UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w UE,
- „rolnictwo spoza UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w kraju trzecim,
- „rolnictwo UE/spoza UE”, gdy część surowców wyprodukowano w UE, a część w kraju trzecim.

Ww. oznaczenie może być zastąpione lub uzupełnione nazwą kraju np.: „Rolnictwo Polska”, jeśli wszystkie surowce, z których wytworzono produkt, wyprodukowano w Polsce.


Fakty i mity na temat żywności „eko”
Justyna Kurowska z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK

Mity
  • wyrażenia ekologiczny, bio, z ekologicznie czystych rejonów wskazują na ekologiczne pochodzenie produktu –  MIT! Samo umieszczenie tego typu wyrażeń nie świadczy o tym, że produkt jest ekologiczny. W oznakowaniu muszą się znaleźć jeszcze unijne logo produkcji ekologicznej (tylko dla produktów z UE) i numer jednostki certyfikującej oraz pochodzenie surowców rolniczych. Tylko takie oznakowanie produktu daje gwarancję jego ekologicznego pochodzenia.

Fakty
  • wszystkie etapy produkcji, przetwórstwa, paczkowania i dystrybucji są rygorystycznie kontrolowane,
  • unijne logo produkcji ekologicznej (ekoliść) gwarantuje, że co najmniej 95% masy jego składników pochodzenia rolniczego, stanowią składniki pochodzenia ekologicznego;
  • dopuszczalne są odstępstwa od podstawowej „zielonej” wersji unijnego logo produkcji ekologicznej.


tagi: Unia Europejska , natura , ekologia , rolnictwo , produkcja ,