Ten znany od wieków produkt sprawdzi się we wszelkiego rodzaju potrawach: dodany do mięs sprawi, że będzie ono bardziej kruche, w daniach z ryb doda zrównoważonego kwaśnego smaku, a w sałatkach uzupełni smak dressingu. Ocet jabłkowy firmy OCTIM, otrzymywany jest w wyniku naturalnej, biologicznej fermentacji octowej wina jabłkowego. Nie zawiera konserwantów, bo nie ma takiej potrzeby, gdyż naturalny proces fermentacji zapewnia mu odpowiednią trwałość i doskonały smak. Produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek.
Znany jest jego pozytywny wpływ na zdrowie i wsparcie w odchudzaniu. Badaczka Heike van Braak dowodzi, że ocet jabłkowy posiada właściwości uwalniające tłuszcze. Według niej ocet jabłkowy oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, odwadnia, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Roztwór octu jabłkowego zmniejsza też ochotę na niezdrowe przekąski i fast foody. Najważniejsze jednak, że dodając ocet jabłkowy do potraw, wzbogacamy je o potas, żelazo i magnez, sód, cynk i witaminy.
Na wielkanocnym stoleOcet jabłkowy to doskonały pomocnik także podczas przygotowywania wielkanocnych potraw. Sprawdzi się do zakwaszania tradycyjnego żurku lub urozmaicenia wiosennej sałatki ze świeżych warzyw. Warto wlać łyżkę octu do wody podczas farbowania wielkanocnych pisanek – dzięki temu ich kolor stanie się intensywniejszy.
Musztarda z jabłkowym? Ocet jabłkowy to także składnik np. wybranych musztard firmy OCTIM. Te o smaku papryki, ze smażoną cebulką, suszoną żurawiną, czy śliwką, a także musztarda francuska mają w swoim składzie właśnie ocet jabłkowy z Olsztynka. Dodając te musztardy do codziennej diety przy okazji wzbogacamy ją także o zdrowy ocet jabłkowy. Oprócz tego musztardy ze śliwką i żurawiną zawierają aż 20% suszonych owoców. Dbanie o zdrowe posiłki jest wyjątkowo smaczne!
Działanie octu jabłkowego:- wspomaga trawienie,
- pozytywnie wpływa na jędrność i gładkość cery,
- wspomaga odchudzanie,
- pomaga zwalczać zmiany grzybiczne, trądzik, łupież czy kurzajki,
- za sprawą powolnego spalania tkanki tłuszczowej, zapobiega powstawaniu efektu jo-jo,
- wzmacnia odporność.
Czy wiesz, że ocet jabłkowy*…- częściej stosowany jest przez kobiety, niż przez mężczyzn,
- najchętniej używany jest do: sosów do sałatek (58% badanych), marynat do mięs (34%), zup (21%), sosów ciepłych (19%),
- blisko 30% z nas używa octu przynajmniej raz w tygodniu!