Od niemal dwóch dekad wydawany co roku raport Trendy w smakach przewiduje najnowsze trendy kulinarne, zwiastując popularność takich smaków jak woda kokosowa, sos peri-peri czy wędzona papryka chipotle.
„Co roku Trendy w smakach określają nowoczesne smaki, które wspomagają szefów kuchni, dyktatorów smaku i domowych kucharzy w odświeżaniu ich menu” — mówi Kevan Vetter, szef kuchni w firmie McCormick. „W roku 2017 polecamy szczególnie uniwersalną przyprawę Baharat. To aromatyczna, śródziemnomorska mieszanka takich przypraw jak kmin rzymski, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa i innych składników. Wspaniale nadaje się do ciepłych zup sezonowych, sosów na bazie pomidorów i dań z kurczaka”.
Oto pięć trendów smakowych na 2017, wyselekcjonowanych przez profesjonalistów: szefów kuchni i badaczy trendów kulinarnych:
- Smaki świata na przebudzenie — nigdy więcej nudnego śniadania, bez wymówek! Wypróbuj na śniadanie słodką congee lub środkowowschodni hash z pikantnym sosem Skhug.
- Spróbuj: Śniadaniowy hash sosem Skhug— delikatna ciecierzyca, mielona jagnięcina lub wołowina oraz pieczone warzywa przyprawione kolendrą, kminem i koprem włoskim.
- Powiedz: Skhug [shug] to pikantny sos ze Środkowego Wschodu zawierający tajską paprykę chilli „ptasie oko”, kmin, kardamon, kolendrę, czosnek, pietruszkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Plancha: Grillowanie na płaskiej płycie — wykorzystanie płaskiej płyty plancha zapewnia skwierczącą, przyrumienioną skórkę mięsa, owoców morza i warzyw; można doprawiać wyrazistymi sosami hiszpańskimi, marynatami i glazurami.
- Spróbuj: Stek z pieprzem Espelette a la Plancha— a pikantna marynata z ziołami śródziemnomorskimi wzbogaca smak steków grillowanych na gorącej plancha.
- Powiedz: Pieprz Espelette [es-PE-let], pochodzący z regionu baskijskiego Francji, ma zdecydowany dymny smak, słodki i odrobinę pikantny.
- Żółtka: słoneczna strona smaku — żółtka wychodzą ze strefy śniadaniowej! Te złote klejnoty dodają potrawom na obiad i lunch smaku, emocji i protein.
- Spróbuj: Śródziemnomorska Shakshuka warzywna— słoneczne żółtka gotowane na wolnym ogniu w sosie pomidorowym z warzywami tworzą rustykalną kolację.
- Powiedz: Shakshuka [shahk-SHOO-kah] z przyprawami kuchni Środkowego Wschodu — mieszanką wędzonej papryki, kminu, pieprzu, papryką cayenne, kurkumy i kminku zwyczajnego.
- Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska — odkryj nowe oblicze kuchni XXI wieku; łączenie składników wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką.
- Spróbuj: Minestrone po persku— perska zupa Ash-e reshteh łączy się z włoską minestrone.
- Powiedz: Ash-e Reshteh [OSH-e-resh-tay] to gęsta zupa z fasolą, ziołami i kluskami.
- Słodycz i pieprz — intensywny, palący smak pieprzu łagodzą naturalne, słodkie składniki, oferując kolejną odsłonę ostrego smaku.
- Spróbuj: Smoczy owoc i truskawki polane syropem pieprzowym „Poke” (łącze online) — sałatka ze świeżych truskawek i pokrojonego w kostkę smoczego owocu na porcji ubitej śmietanki z pieprzem i chrupiących pierożkach z wieprzowiną.
- Powiedz: Poke [po-kay] — stwórz tę hawajską sałatkę poke z odrobiną syropu z pieprzu balsamicznego.
Aby zobaczyć wszystkie najnowsze smaki świata na 2017 rok, odwiedź
www.FlavorForecast.com.
O Trendach w smakach firmy McCormick
Od roku 2000 corocznie McCormick® Flavor Forecast® opisuje najciekawsze trendy w smakach i przedstawia inspirujące składniki. Każdego roku ponad 100 szefów kuchni, kucharzy profesjonalnych, łowców trendów i ekspertów smaku z McCormick zbiera dane, opinie, produkty, przepisy i menu restauracji z całego świata, aby dostarczać nowości na temat smaków. Trendy w smakach są niezastąpionym źródłem pomysłów dla kucharzy hobbystów, jak i profesjonalistów, zachęcają do eksperymentowania i tworzenia nowatorskich kreacji. Dowiedz się więcej na www.kamis.pl/trendy-w-smakach-2017
O firmie McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w dziedzinie smaku. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, przyprawy kulinarne i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. McCormick Brings Passion to Flavor™. Więcej informacji na stronie www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W zeszłym roku rozpoczęto realizację programu „Kulinarnie mocni”, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 firma została wyróżniona nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako „Darczyńca roku 2012”.