- WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce – idealny sposób na chrupiącą i odpowiednio przyprawioną panierkę bez użycia jajka, dzięki której urozmaicisz smak popularnego świątecznego karpia. Odpowiednio dobrane proporcje składników, które znamy z naszej kuchni to gwarancja niepowtarzalnego smaku świątecznej ryby.
- WINIARY POMYSŁ NA … rybę pod serową pierzynką – to propozycja, dla wszystkich, którzy chcą podać bliskim świąteczną rybę w nieco innym wydaniu. Biała ryba w serowym sosie, pod warstwą zapieczonego pysznego sera z pewnością urozmaici każde menu. Upieczemy ją w zaledwie 30 minut z gwarancją pysznego smaku i odpowiedniej konsystencji naszego dania.
- WINIARY POMYSŁ NA … rybę po grecku – to gwarancja najlepszego smaku popularnej świątecznego dania z rybą w roli głównej, które niełatwo przygotować od podstaw w domu. Do przyrządzenia tej tradycyjnej i lubianej potrawy wystarczy biała ryba, marchew, seler i 30 minut wolnego czasu.
- Sugerowana cena detaliczna pojedynczego produktu: ok 2,65 zł.
Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryb! Ponad 80% polskich rodzin sięga po nie w trakcie bożenarodzeniowych zakupów, a aż 55% z nas podaje bliskim rybę po grecku podczas wigilijnej kolacji**. Przygotowanie potraw rybnych od postaw w domu oraz idealne ich doprawienie wymaga jednak doświadczenia i czasu, którego w tym okresie często nam brakuje. Teraz dzięki nowym produktom z serii WINIARY POMYSŁ NA… zaledwie w 30 minut przyrządzisz pyszne, świąteczne danie rybne z gwarancją idealnego smaku. Poznaj nowe propozycje od marki WINIARY na najbardziej popularne w tym okresie ryby: karpia i filety z białej ryby: WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce, WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku, oraz WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Poznaj je wszystkie i daj się zaskoczyć kulinarnie!
Karp, to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Szczególnie trudno wyobrazić sobie Wigilię bez dania z karpiem w roli głównej. Aby tradycji stało się zadość, przyrządźmy go z nowym WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce. Dzięki niemu nasze danie będzie nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale zyska też zupełnie inny smak! Dzięki chrupiącej panierce z nutką cytryny, którą przygotujemy bez dodatku jajka, tę potrawę z pewnością pokochają nasi bliscy. Wystarczy filety lub dzwonka z karpia pokroić na kawałki (o grubości max. 2 cm), zmoczyć je wodą i obtoczyć w panierce. Tak przygotowaną rybę układamy na kratce do grillowania i wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Filety pieczemy przez 20-25 minut, a jeśli zdecydowaliśmy się wykorzystać dzwonka, należy je piec przez 25-30 minut. Wyjątkowy karp gotowy!
Jako wielbiciele klasycznej ryby po grecku, która jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno, koniecznie powinniśmy sięgnąć po WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ta popularna i lubiana potrawa, będąca specjalnością naszych mam i babć, wyjdzie nam znakomicie i okaże się strzałem w dziesiątkę, a dodatkowo przyrządzimy ją w zaledwie pół godziny! Sposób przygotowania jest bardzo prosty: rybę kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy na nim starte warzywa przez ok. 5 minut. Zawartość torebki dokładnie mieszamy z 300 ml zimnej wody i dodajemy usmażone warzywa. Gdy całość się zagotuje, dusimy jeszcze przez ok. 1 minutę. Przekładamy warzywa na wierzch ryby i pieczemy przez 25 minut (200°C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Jeśli chcemy podać świąteczną rybę w nieco inny i niekonwencjonalny sposób skorzystajmy z WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Ta kompozycja smakowa bez wątpienia zaskoczy naszych bliskich i sprawdzi się w każdej okazji. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy, że zawartość torebki dokładnie wymieszamy ze 100 ml śmietanki 30% i 100 ml zimnej wody i doprowadzimy do wrzenia. Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy 400g filetów z całkowicie rozmrożonej, odsączonej i co ważne – nieosolonej ryby, a później zalewamy przygotowanym gorącym WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku w otwartym naczyniu przez 30 minut (200°C, pieczenie góra-dół bez termoobiegu). Upieczoną potrawę odstawiamy na 5 minut i możemy podawać ją na wigilijny stół!
Po więcej pomysłów na pyszne dania z rybą w roli głównej zapraszamy na
www.winiary.pl.
* Źródło: Raport GfK| Rynek rybny oraz dań gotowych | Czerwiec 2016
*** Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.