Do stylu piwnego „South German-Style Kristallweizen” należą piwa charakteryzujące się m. in.: górną fermentacją, kolorem jasno lub ciemnożółtym, owocowym i lekko fenolowym aromatem, zawierające co najmniej 50 proc. słodu pszenicznego, nisko chmielowe, wysoko gazowane i filtrowane.
Laureat brązowego medalu, Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne, to pierwsze w Polsce niepasteryzowane i jednocześnie klarowne piwo pszeniczne, które pije się równie dobrze jak jasne pełne. Zostało uwarzone dzięki wieloletniemu doświadczeniu i autorskiej recepturze piwowarów z Browaru Kasztelan w Sierpcu. Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne jest zawsze świeże ze względu na brak pasteryzacji. Jako typowe piwo pszeniczne powstaje w procesie górnej fermentacji czyli w wyższej temperaturze 16–30°C. Ten typ fermentacji sprzyja powstaniu wielu związków zapachowych, składających się na bukiet piwa. Wyczujemy w nim smak drożdży, delikatną kwaskowość oraz nuty goździkowe i bananowe, a także stonowaną goryczkę. Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne najlepiej podawać w temperaturze 4-7 oC, doskonale podkreśli smak zarówno potraw z grilla jak i dań przygotowanych na bazie drobiu, ryb, owoców morza lub serów.
Więcej informacji o konkursie:
http://private-brauereien.de Więcej informacji o piwie Kasztelan:
http://www.browarkasztelan.pl