Słodki dodatek do herbaty, deserów lub wody. Dla orzeźwienia w upalne dni oraz do rozgrzania w jesienno-zimowe wieczory, pomocny w przeziębieniu, a także pasujący do imprezowego drinka…
Syrop niejedno ma imię.
Oferta syropów na rynku polskim jest bardzo szeroka, co prawda dominuje kilku producentów, ale ich portfolio jest różnorodne. Konsumenci mają w czym wybierać. W sezonie letnim królują orzeźwiające smaki takie jak limonka z cytryną, ogórek z miętą czy cytryna z zieloną herbatą. Porą jesienno-zimową półki sklepowe zapełniają warianty takie jak: malinowy, żurawinowy, imbirowy czy dzika róża. Omawiając rynek syropów nie można pominąć produktów funkcjonalnych, które zwiększyły zainteresowanie konsumentów tą kategorią. Można pokusić się o stwierdzenie, że na pewnym etapie wyznaczały kierunek jej rozwoju.
Dane z paragonów
Według danych Centrum Monitorowania Rynku w sklepach małoformatowych do 300 mkw. syropy są reprezentowane przeciętnie przez około 4 warianty. W 2015 roku najwięcej wariantów syropów w sklepach znajdowało się w sierpniu (prawie 5 szt.), a najmniej w grudniu (ponad 4 szt.). Największe udziały wartościowe od stycznia 2015 do sierpnia 2016 roku posiadali producenci tacy jak: Herbapol-Lublin, Hoop Polska, Grupa Maspex oraz Victoria Cymes. Wśród marek najczęściej kupowanych w sklepach małoformatowych należy wyszczególnić: Owocowa Spiżarnia, Paola, Łowicz oraz Cymes. Wśród smaków najczęściej kupowanych syropów dominuje malinowy, na kolejnych miejscach znajdują się: wiśniowy, truskawkowy, malinowy z cytryną oraz żurawinowy. Syropy to kategoria występująca w większości sklepów małoformatowych, w sierpniu 2016 roku dostępne były w 86% sklepów małoformatowych do 300 mkw.
Syropy owocowe w ocenie kupców
Syropy w sklepie w Płocku to kategoria dobrze rotująca bez względu na porę roku. „Klienci chętnie sięgają po nie jako dodatek do piwa bądź wody mineralnej. Również w połączeniu z ciepłą herbatą stanowią rozgrzewający napój na chłodniejsze dni. Zimową porą chętniej wybierane są syropy prozdrowotne, na przykład łagodzące objawy przeziębienia. Wśród smaków klienci chętnie sięgają po malinowy. Również w okresie jesienno-zimowym najczęściej wybierają malinę z dodatkami, np. z cytryną, żurawiną czy z pigwą. Ale oczywiście mamy szerszy wybór wśród smaków. Poza malinowym, powodzeniem cieszą się takie jak aroniowy czy pomarańczowy” – informuje ekspedientka Ewa Błaszczyk. Jeżeli chodzi o marki dostępnych w sklepie w Płocku syropów, to na półce znajdziemy Łowicz oraz Herbapol. Sklep zaopatruje się jedynie w dwie marki, ponieważ jak twierdzi nasza rozmówczyni, klienci dobrze je znają i po prostu nie pytają o inne.
W sklepie Delikatesy Centrum w Mrokowie w kategorii syropów znajdziemy przede wszystkim markę Herbapol i Paola. „Malina, malina z lipą, cytryna z miętą, lipa z cytryną, pomarańczowy, wiśniowy, żurawinowy, truskawkowy, czarny bez i czarna porzeczka to najczęściej wybierane smaki syropów u nas w sklepie. A malinowy to numer jeden od wielu lat. Klienci rzadko przychodzą po ulubioną markę syropu, wyboru dokonują już w sklepie. Najczęściej kupują je do rozcieńczania z wodą, a także jako dodatek do herbaty czy drinków. Latem syropy się sprzedawały bardzo dobrze, we wrześniu sprzedaż odrobinę wyhamowała, ale podejrzewam, że od października ruszy z powrotem” – opowiada kierowniczka sklepu, Paulina Mydłowska.
Syropy owocowe konsumowane są głównie jesienią i zimą, ale równie dobrze sprzedają się latem. Ich producentom zależy, by rotowały przez cały rok i dlatego starają się dostosować ofertę do upodobań konsumentów. O ile latem promują orzeźwiające smaki, o tyle we wrześniu stawiają na klasykę. W okresie jesienno-zimowym warto zwrócić również uwagę na syropy owocowe wspomagające leczenie przeziębień. Producenci oferują specjalne linie produktów funkcjonalnych wzmacniających odporność.
Monika Kociubińska