Wiadomości

Cukier coraz droższy w Polsce i na świecie

Środa, 05 października 2016
Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. W lipcu br. kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju kosztował średnio 2,8 zł/ kg tj. o 28 proc. więcej niż rok wcześniej.
Tymczasem w tym roku - jak oceniają eksperci - produkcja cukru będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej (1405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1705 tys. ton).

Kampania cukrownicza w Polsce rozpoczęła się na początku września. Wegetacja buraków cukrowych przebiegała w korzystnych warunkach pogodowych. Jeżeli w trakcie kampanii warunki pogodowe również będą korzystne, to produkcja cukru może wynieść 2-2,1 mln ton.

Na krajowym rynku utrzymuje się wzrostowa tendencja cen cukru. W lipcu br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,33 zł/kg i była o 0,7 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz o 22 proc. wyższa niż przed rokiem. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego (2,50 zł/kg) i wzrosła o 1,6 proc. w porównaniu do czerwca oraz była o 22,5 proc. wyższa niż w czerwcu 2015 r. - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

W handlu detalicznym także cukier drożeje, średnia cena w lipcu br. wyniosła 2,80 zł/kg i była o 1,1 proc. wyższa niż w czerwcu oraz o 27,9 proc. wyższa niż przed rokiem. W ocenie IERiGŻ, powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na światowym rynku. Wyższe ceny zbytu cukru w tym roku poprawiły wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W pierwszym półroczu br. zysk netto wyniósł 325 mln zł, wobec 65 mln zł przed rokiem i był większy niż w całym 2015 r. (279 mln zł). W pierwszym półroczu 2016 r. polskie firmy wyeksportowały 207 tys. ton cukru, w tym ponad 139 tys. ton do UE. Według IERiGŻ, "podmioty sektora eksportują duże ilości i zmniejszają zapasy, aby przygotować się do dużej produkcji w kampanii 2016/2017".

Cukier z Polski trafił głównie do odbiorców z Niemiec (57 tys. ton), Litwy (15 tys. ton), Łotwy (12 tys. ton) oraz Grecji i Włoch (po 11 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 516 euro/tonę. Spośród krajów poza unijnych największe ilości cukru sprzedano do Izraela (26,7 tys. ton) i Gruzji (10,7 tys. ton), a przeciętne ceny eksportowe uzyskane w krajach trzecich wyniosły ok. 400 euro za tonę.



źródło: PAP

tagi: cukier , Polska , Świat , rynek krajowy , giełda światowa ,