Porady kulinarne Nove, czyli jak rozmrażać mięso w prawidłowy sposób
Czwartek, 22 września 2016
Zamrażanie żywności jest bardzo popularnym sposobem przedłużania jej terminu przydatności do spożycia. Decydując się na taką praktykę w przypadku mięsa, bardzo istotna jest wiedza na temat jego późniejszej obróbki, zaczynając już od mementu wyciągnięcia z zamrażalnika i procesów rozmrażania.
Wiele osób kupuje wędliny i najróżniejsze rodzaje mięs na zapas. Pozwala to między innymi zaoszczędzić czas, ponieważ nie musimy co kilka dni chodzić do sklepu. Zamrażanie mięsa jest bardzo prostym i niewymagającym sposobem na zachowanie jego właściwości przez długi czas. Większy problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy chcemy je rozmrozić. Wbrew pozorom przydaje się tutaj trochę wiedzy.
Rozmrażanie można przeprowadzić na kilka sposobów. W przypadku wędlin, czy innego rodzaju produktów mięsnych, najbezpieczniejszymjest pozostawienie ich w lodówce na kilkanaście godzin. Czas rozmrażania oczywiście zależy od porcji – im większa, tym więcej czasu to zajmie. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie żywności w lodówce na noc poprzedzającą dzień spożywania produktu.
Kolejną opcją jest rozmrażanie w mikrofalówce. Można to jednak przeprowadzić tylko przy użyciu urządzenia z funkcją „defrost”.Pozwala to bardzo szybko przygotować produkty do dalszej obróbki. Trzeba pamiętać o zapewnieniu swobodnego przepływu ciepła poprzez zostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy produktem a wewnętrzną ścianką mikrofalówki.
Mięso można także rozmrozić przy użyciu wody. Wystarczy włożyć produkt w wodoszczelnym woreczku do zimnej cieczy. Należy unikać rozmrażania w ciepłej, ponieważ wyższa temperatura powoduje, że mięso traci smak, a w ekstremalnych przypadkach może się zepsuć. Wtedy istnieje także ryzyko zarażenia się bakteriami, np. salmonellą. W celu uniknięcia sytuacji tego typu, warto także co jakiś czas zmieniać wodę.
Bez względu na to, jaki sposób ostatecznie wybierzemy, trzeba pamiętać, żeby rozmrożonych produktów ponownie nie zamrażać. Ponadto, jeśli mięso nie było wcześniej poddawane obróbce termicznej, należy przyrządzić je w bardzo staranny sposób. Wyczucie nieprzyjemnego zapachu czy zauważenie niepokojącego koloru jest sygnałem, że produkt przestał być zdatny do spożycia.
Do zamrażania jak najbardziej nadają się produkty marki Nove. Wybierając je, mamy gwarancję najlepszej jakości i smaku, które utrzymują się nawet po rozmrożeniu artykułów.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.