• 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
• 1 ząbek czosnku
• pomidory kolorowe
• 20g czerwona cebula
• ½ pęczka bazylii
• sól i pieprz do smaku
• 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
• 20g karczochów krojonych marki Ponti
• 30g papryka pieczona
• kilka kaparów marki Ponti
Przygotowanie:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na:
www.indexfood.pl oraz na
www.facebook.com/kuchnia.wloska Przepis Panzanella – sałatka toskańska pochodzi ze Studia Kulinarnego Let's cook.