Krótką relację filmową z warsztatów można obejrzeć na stronie:
https://www.youtube.com/watch?v=2EdsKMlnc8E&list=PLvlHc2OcB3lFL-6x7OcKHSqAUcyfdL4JQ&index=6. Akademia Smaku Sokołów dba o rozwój sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami, a jej eksperci dużą uwagę poświęcają grupom o szczególnych wymaganiach dietetycznych. Tematem warsztatów zamykających letni sezon była zbilansowana i zdrowa dieta dla dzieci.
W warsztatach uczestniczyli blogerzy i zwycięzcy zorganizowanego przez Akademię Smaku Sokołów konkursu na danie piknikowe wraz z dziećmi. Spotkanie odbyło się w malowniczym parku, otaczającym Dwór Ziemiański w Woli Suchożebrskiej. Na początku warsztatów goście zostali zaproszeni na krótką wizytę do przynależącego do Akademii ogrodu, w którym uprawiane są warzywa, owoce i zioła. Dzieci mogły samodzielnie zebrać paprykę, pomidory, fasolkę, miętę i inne składniki, które zostały wykorzystane do przygotowania wspólnego posiłku.
Merytoryczną część warsztatów poprowadziła Daria Ładocha – trenerka kulinarna, specjalistka z zakresu diety dla dzieci. Wspólnie z nią dorośli uczestnicy warsztatów poznawali prawdy i mity na temat żywienia dzieci i szukali odpowiedzi na pytania między innymi o budowanie odporności przez prawidłowe odżywianie, o żywienie w czasie infekcji i jakie są najlepsze źródła energii dla maluchów. Daria Ładocha przekonywała też, jak duże znaczenie ma zachęcanie dzieci do poznawania nowych smaków i jak złe skutki przynosi łączenie jedzenia z emocjami. Spotkanie stało się też znakomitą okazją do wymiany doświadczeń między rodzicami.
Jednym z punktów „dziecięcego” programu warsztatów były natomiast kalambury o tematyce kulinarnej, prowadzone przez Agnieszkę Piskałę – dietetyczkę, ekspertkę żywieniową firmy Sokołów.
We wspólnym gotowaniu brali udział zarówno dorośli, jak i dzieci, a wsparciem służyli Daria Ładocha i Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. W warsztatowym menu znalazły się: pasta z białej fasoli z orzechami oraz pasta z suszonych pomidorów (podawane z pasztetem Sokołów Naturrino), sałatka z chipsami mięsnymi Sokołów, awokado i granatem, zupa krem z papryki ze śliwkami i wołowiną oraz polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca. Po wspólnym posiłku był czas na relaks i zabawy na świeżym powietrzu, a także indywidualne rozmowy z ekspertami.