Wiadomości

„Bałtyk” trzy razy większy

Środa, 31 sierpnia 2016
1 września 2016 roku nastąpi wzmocnienie potencjału Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk. Wszystkie spółki tworzące dotychczas jedną grupę połączą się w spójną firmę. Dzięki temu „Bałtyk” ponownie, jak przed laty, będzie dysponował trzema zakładami o szerokim zakresie możliwości produkcyjnych.
„Bałtyk” „odrodził” się ponad 10 lat temu, kiedy to polska firma Bomilla z Włocławka, odkupiła gdańską fabrykę czekolady od fińskiego przedsiębiorstwa Fazer. Przywrócono wówczas historyczną nazwę i rozpoczęto powrót do tradycji „Bałtyku”. Tym samym gdański zakład wszedł w skład jednej grupy kapitałowej z Bomillą na czele. W tym roku rozpoczęto proces konsolidacji spółek należących do tej grupy i połączenia ich jako Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”. W wyniku tego procesu, od 1 września 2016 roku będzie to jedna, spójna firma z centralą w Gdańsku i trzema zakładami produkcyjnymi (jeden w Gdańsku-Oliwie i dwa we Włocławku). Specjalizacją zakładu w Gdańsku, zgodnie z tradycją, będzie produkcja wyrobów czekoladowych, natomiast specjalizacją dwóch zakładów we Włocławku będą odpowiednio wyroby drażerowane i karmelki.

Od ponad 10 lat sukcesywnie odbudowujemy markę „Bałtyk”. Teraz ją wzmacniamy poprzez połączenie wszystkich zakładów naszej grupy kapitałowej – mówi Konrad Mickiewicz prezes ZPC Bałtyk. Pod względem ilości zakładów produkcyjnych „Bałtyk” będzie teraz trzykrotnie większy, a także spójny pod względem organizacyjnym. Dzięki temu będziemy mogli skuteczniej wykorzystać potencjał firmy konkurując z największymi koncernami zagranicznymi i krajowymi – podkreśla K. Mickiewicz.



tagi: Zakłady Przemysłu Cukierniczego , Bałtyk , wzmocnienie potencjału ,