Warsztaty poprowadzili dwaj szefowie kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko i Łukasz Konik - we współpracy z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie. Wspólnie przygotowywali regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, których popularyzacją zajmują się członkinie Koła. Każdego dnia przygotowywana była inna potrawa, między innymi: bigos roztocki, leniuszki z gulaszem wieprzowym, tarciuch, pierogi pieczone po bodaczowsku, świeżonka podawana z domowym chlebem i smalcem. Festiwalowi goście mieli okazję nie tylko poznać smak regionalnej kuchni Roztocza i tajniki przygotowania poszczególnych dań, ale też czynnie uczestniczyli we wspólnym gotowaniu.
Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego – stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu i wielkomiejskiego zgiełku – doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Akademię Smaku Sokołów. Nieśpieszne odkrywanie nowych smaków, korzystanie z wysokiej jakości produktów, czerpanie przyjemności z każdego posiłku – to filary działalności sokołowskiej Akademii Smaku.
Więcej o aktywności Akademii Smaku Sokołów na stronie
www.smakidobregozycia.pl Relacja wideo z warsztatów „Gotowanie z literaturą” na stronie:
www.youtube.pl.