Z rynku FMCG

Rozpoczął się sezon na owoce jagodowe!

Poniedziałek, 04 lipca 2016
W sklepach i innych punktach sprzedaży dostępne są już świeże owoce jagodowe. Konsumenci z całej Europy coraz bardziej doceniają ich walory odżywcze i smakowe, o czym świadczy wzrastający poziom konsumpcji zanotowany w wielu europejskich krajach. Eksperci ds. zdrowego odżywiania radzą, aby dbać o zbilansowaną dietę i starać się uzupełniać ją o każdy z tych owoców. To najlepsza droga do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Owoce jagodowe charakteryzuje olbrzymia różnorodność odmian, smaków, kolorów i kształtów. Zawierają w sobie dużą ilość witamin i składników mineralnych niezbędnych w codziennej diecie, przez co stanowią bardzo ważny jej element. Ich zastosowanie w kuchni jest niezwykle szerokie. Doskonale nadają się do przyrządzania lekkich potraw, jak również często zalecane są osobom odchudzającym się, ze względu na sycące właściwości. Jako element zrównoważonej diety nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie zarówno osób dorosłych, jak również dzieci.

Warto pamiętać, że owoce jagodowe należą do grupy owoców sezonowych, dostępnych w okresie letnim. Ich uprawa w państwach Unii Europejskiej charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem, zarówno pod kątem jakości owoców, jak i wielkości produkcji. Należy jednak zwracać uwagę na pochodzenie owoców. Warto wybierać te pochodzące z certyfikowanych plantacji, gdzie proces ich uprawy podlega kontroli. Dzięki temu uzyskujemy gwarancję, że spełniają one odpowiednie standardy jakościowe.

Truskawki, maliny, borówki i porzeczki goszczą w kuchni przez cały rok, między innymi w postaci przetworzonej. Dżemy, soki zagęszczone, mrożone czy suszone owoce, to tylko niektóre z ich postaci. Są one równie wartościowe, lecz nigdy nie dorównają bogactwu aromatu i właściwości świeżych owoców, czy własnoręcznie przygotowanych konfitur.

Co jedzą Europejczycy? Przede wszystkim preferują truskawki oraz czarną porzeczkę, o czym świadczy niezwykle duża sprzedaż tych owoców. Coraz częściej sięgamy także po owoce borówki wysokiej. Na przestrzeni ostatnich lat odnotowywany jest stały, dynamiczny wzrost jej upraw, a sam owoc staje się coraz bardziej dostępny na rynku europejskim. Każdy z owoców jagodowych powinien być uwzględniony jako element zbilansowanej diety, zgodnie z którą należy spożywać 3-5 posiłków przygotowywanych na bazie owoców dziennie. Warto o tym pamiętać.

Niezwykle istotnym czynnikiem w drodze do promowania zdrowych nawyków żywieniowych jest edukacja. Mając to na uwadze, zainicjowano kampanię promocyjno-informacyjną pn. „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” realizowaną na pięciu europejskich rynkach, do których należą: Polska, Austria, Szwecja, Finlandia i Czechy. Jej celem jest poszerzanie wiedzy na temat właściwości europejskich owoców jagodowych oraz tworzenie forum wymiany informacji na ich temat, tak, aby na rynku dostępne były wyłącznie owoce wysokiej jakości. W Polsce kampanię wspierają: Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki i Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek.


* * *
„Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” to kampania promocyjno-informacyjna realizowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej na rynkach pięciu krajów: Polski, Austrii, Szwecji, Finlandii i Czech. Produkty objęte programem to europejskie owoce jagodowe - truskawki, maliny, porzeczki i borówka. Program obejmuje szereg działań informacyjno-promocyjnych. Mają one
na celu zapoznanie konsumentów z wysoką jakością, bogactwem składników mineralnych i witamin oraz niepowtarzalnym smakiem owoców jagodowych pochodzących z Unii Europejskiej.


tagi: owoce jagodowe , borówki , żywność , dieta , zdrowie , konsument ,