• 1 kg brokułów
• 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
• 150g metki
• kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
• kostka rosołu wołowego
• łyżeczka musztardy
• sól
• świeżo zmielony pieprz
• czerstwa bułka
• jajko, dodatkowo samo żółtko
• 3 łyżki mleka
• kieliszek sherry
Przygotowanie:
Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.
Więcej przepisów na:
www.sertop.com.pl