RAMEN to nazwa zupy – rosołu z makaronem oraz całego dania z makaronem. O odrębności dania RAMEN stanowi baza, na jakiej zostało sporządzone – najważniejsze odmiany RAMEN to: Shio (kurczak) , Tonkotsu (wieprzowina), Shoyu (sos sojowy), Miso (pasta sojowa). Zupa RAMEN składa się z dwóch składników bulionu tzw. dashi i esencji tzw. tare. Bulion może być oparty na wielu składnikach: drobiu, wołowinie, wieprzowinie, płatkach suszonego tuńczyka bonito (katsuobushi), suszonych sardynkach (niboshi) lub różnych rodzajach skorupiaków. Do tego dochodzić mogą również warzywa: cebula, por, marchew, czosnek, imbir a czasami również jabłka. Powstały w ten sposób wywar uzupełnia się tare – gęstym sosem stanowiącym esencję smaku zupy.Zupy RAMEN bazują na makaronie, który przygotowuje się z mąki pszennej, wody, żółtek, soli i specjalnej wody mineralnej tzw. kansui zawierającej związki węglanu sodu i potasu. Dodatek tej ostatniej nadaje makaronowi charakterystyczny żółtawy kolor. Nowe produkty OYAKATA zupy inspirowane japońską kulturą konsumpcji zup RAMEN, są oferowane przez Ajinomoto Poland Sp. z o.o. w dwóch najbardziej popularnych smakach: Kurczak oraz Miso, dostępne w torebkach. Zupy OYAKATA dają nieograniczone możliwości inspirowania się japońską kuchnią w przygotowywaniu swoich własnych wersji zup poprzez zastosowanie dostępnych składników typu: warzywa, krewetki, kawałki mięsa np. kurczaka, kiełki soi itd.
Nazwa marki OYAKATA w języku japońskim znaczy ,,mistrz”.
Pod marką OYAKATA dostępne są również dania z makaronem w kubku w stylu japońskiego dania YAKISOBA.
YAKISOBA to niezwykle popularne w Japonii danie, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy - smażony makaron. Danie Yakisoba składa się ze smażonego makaronu wzbogaconego o sos z różnymi dodatkami. W Japonii Yakisoba jest sprzedawana najczęściej na ulicznych stoiskach typu Yatai, a dodatki do tego dania są bardzo różnorodne i dowolne. Makaron Yakisoba jada się w wielu wariantach, zarówno wegetariańskich bogatych w warzywa, jak i mięsnych z wieprzowiną, kurczakiem czy boczkiem. Nowe produkty OYAKATA dania są oferowane w 3 najbardziej popularnych smakach: Japoński Klasyczny, Japoński Kurczak Teriyaki, Japońska Wołowina smak Wasabi. Dania OYAKATA zostały wysoko ocenione w testach konsumenckich (TNS, luty’2016). Warto podkreślić, że dania w kubkach OYAKATA posiadają saszetkę z płynnym sosem, który zapewnia lepszą teksturę makaronu oraz wyrazisty aromat przypraw i ziół. Dania są wzbogacane w kawałki warzyw i mięsa.
Produkty oferowane są w wygodnym kubku z wieczkiem do odlewania wody (jest to specjalna metoda przygotowania produktu). Opakowania OYAKATA wizerunkowo silnie nawiązują do kuchni i kultury japońskiej.
Nowości rynkowe OYAKATA
a) OYAKATA Dania instant z makaronem w kubku (3 warianty)
Japoński Klasyczny, Japoński Kurczak Teriyaki, Japońska Wołowina Smak WasabiDANIA INSTANT W KUBKACH (sugerowana cena detaliczna: ok. 4,00 PLN)OYAKATA JAPOŃSKI KLASYCZNY (93g)- klasyczny japoński makaron z sosem sojowym, wzbogacony mieszanką aromatycznych przypraw korzennych: imbiru, goździków oraz cynamonu.
OYAKATA JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI (96g)- prawdziwie japoński smak kurczaka z makaronem z sosem teriyaki.
OYAKATA JAPOŃSKA WOŁOWINA SMAK WASABI (93g)- wyrazisty smak wołowiny z pikantnym wasabi (chrzan japoński) w daniu z makaronem z sosem.
b) OYAKATA Zupy z makaronem (2 warianty)
Kurczak po japońsku, MisoZUPY INSTANT W TOREBKACH (sugerowana cena detaliczna: 2,20 PLN)
OYAKATA KURCZAK PO JAPOŃSKU (89g)- zupa ta po japońsku określana jako SHIO, to połączenie smaku UMAMI i tradycyjnego japońskiego bulionu z kurczaka z makaronem. Zupa przyprawiona jest imbirem, czosnkiem i czarnym pieprzem, udekorowana ziarnami sezamu.
OYAKATA MISO (89g)- zupa zawdzięcza swój bogaty smak paście sojowej miso z wyrazistymi przyprawami: imbirem, czarnym pieprzem i chili.