Trzy pytania do Marioli Balawender-Delman, Enologa i Konsultanta winiarskiego Platinum Wines kieruje Monika Dawiec.
Co nowego pojawiło się w ofercie Platinum Wines?
W maju Platinum Wines wprowadził na rynek nowa gamę win. Pochodzą one z naszych winnic w Bułgarii. Bagra, bo tak się nazywa nowa gama, to trzy wina. Słowo bagra po bułgarsku oznacza barwę, stąd na etykietach charakterystyczne dla Bułgarii motywy kolorystyczne i „barwny”, bo wieloszczepowy, czyli kupażowany charakter win gamy Bagra.
Bagra czerwona skomponowana jest z trzech szczepów – Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc. Bagra biała to połączenie Chardonnay, Viognier i Muscat, natomiast różowa wersja Bagra to finezja Cabernet Sauvignon i Syrah.
Do jakich posiłków pasują wina Bagra?
Bagra czerwona to idealne wino do ciemnych mięs w esencjonalnych sosach, grillowanego mięsa, dzikiego ptactwa, lasagne, wędlin, pasztetów. Wersja biała to letni aperitif, ale także wino pasujące do dań rybnych, makaronów i białych mięs w kremowych sosach. Bagra różowa idealnie komponuje się z sałatkami, grillowanymi rybami, pomidorami z mozzarellą, pizzą, spaghetti w pomidorowych sosach, łososiem, tuńczykiem. To lekkie i typowo letnie dania.
Linia Bagra to wina skomponowane nieco we francuskim stylu. Mamy nadzieję, że spotkają się one z dobrym przyjęciem konsumentów i będą wybieranymi przez nich winami, nie tylko w okresie wiosenno-letnim.
Czy lato sprzyja konsumpcji win?
Ze względu na temperatury, w okresie letnim wzrasta sprzedaż win białych i różowych. Mimo tego, iż Polacy niestety stosunkowo rzadko spożywają wino do posiłków, mamy nadzieję, iż linia win Bagra, ze względu na szeroką możliwość łączenia z różnymi potrawami, nieco zmieni nasze przyzwyczajenia. Pozwoliłoby to docenić nie tylko walory wina, ale również potraw. Lato to kolorowy czas, kiedy spotykamy się w gronie przyjaciół, na działkach, tarasach, piknikach, więc barwna Bagra powinna się doskonale wkomponować w letnie klimaty.
Dziękuję za rozmowę.