JMP jako firma realizująca strategię zrównoważonego rozwoju, podjęła kolejne działania na rzecz kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Wspólnie z wieloletnim partnerem handlowym – firmą Green Factory Holding, producentem świeżych warzyw – powołała „zieloną koalicję”, która przygotowała cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów klas czwartych szkół podstawowych i ich nauczycieli.
Kielce to kolejne po Wrocławiu i Białymstoku miasto, w którym przeprowadzone zostaną warsztaty „Zielona Kraina”. W dniach od 9 do 20 maja w zajęciach weźmie udział 500 czwartoklasistów i ich nauczycieli z 10 szkół podstawowych. Kieleckie placówki uczestniczące w projekcie to: SP nr 2, SP nr 33, SP nr 28, SP nr 8, Katolicka SP, SP nr 18, I Społeczna SP, SP nr 11 w ZSO nr 4, SP nr 19 oraz SP nr 12.
Na stronie internetowej programu
www.zielona-kraina.com organizatorzy udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Pedagodzy mogą skorzystać ze skryptów zajęć lekcyjnych, które pomogą edukować uczniów w zakresie zdrowego odżywiania. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienie, panie: Dianę Wolańską i Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Rodzice natomiast znajdą cenne informacje o zasadach zdrowego żywienia dzieci, porady dotyczące tego, jak pomóc dziecku z nadwagą oraz jak dbać o aktywność fizyczną dziecka.
W ramach rozpoczętego w lutym 2016 r. cyklu „Zielona Kraina” odbyły się już warsztaty w szkołach we Wrocławiu i Białymstoku. W sumie w 100 zajęciach przeprowadzonych w 30 szkołach podstawowych wzięło udział blisko 2300 czwartoklasistów. W kolejnych tygodniach trwającego do 23 czerwca cyklu odbędą się jeszcze zajęcia w Poznaniu. Łącznie w ramach programu „Zielona Kraina” zostanie zrealizowanych 200 bezpłatnych warsztatów edukacyjnych dla około 4,5 tysiąca uczniów i 200 nauczycieli.
Tematyka warsztatówSzczególna uwaga uczestników warsztatów „Zielona Kraina” jest zwracana na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych, a także produktów pochodzenia zwierzęcego i sztucznie wzbogacanych. Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”. Zajęcia obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, prezentację zawodu dietetyka i kucharza oraz gry i zabawy edukacyjne.
Rola diety– W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne, by wraz z jedzeniem dostarczać zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i odpowiednią ilość energii (kalorii). Obecnie co piąte dziecko w Polsce ma nadmierną masę ciała - nadwagę lub otyłość. Natomiast wśród dorosłych – 49% kobiet i 62% mężczyzn – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia.
Szczególnie niepokojąca jest dynamika przyrostu masy ciała polskich dzieci (najwyższa w Europie), obecność w ich żyłach blaszek miażdżycowych i zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Sytuacja taka jest następstwem nadmiernego konsumowania przede wszystkim cukrów prostych (słodycze, soki, napoje, przetworzone produkty zbożowe) i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin*.
Działania Biedronki na rzecz zdrowego odżywiania sięBiedronka już od lat podejmuje działania, mające na celu edukację klientów odnośnie zdrowego odżywiania się. Na półki sklepów wprowadza nowe artykuły, które są istotne z punktu widzenia zbilansowanej diety oraz produkty dla osób ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi, w tym bezglutenowe i bez laktozy. Sieć udoskonala skład produktów marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez obniżenie zawartości tłuszczu, eliminację tłuszczy nasyconych i trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych. W 2015 roku w ten sposób ulepszono skład 45 produktów będących w stałej ofercie sieci, dzięki czemu udało się zapobiec wprowadzeniu na rynek: 274 ton cukru, 69 ton soli i 11 ton tłuszczu. Biedronka realizuje także program „5 garści zdrowia”, zachęcający do spożywania 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Natomiast w 2006 r. wspólnie z Instytutem Matki i Dziecka oraz firmami Danone i Lubella Biedronka powołała koalicję Partnerstwo dla Zdrowia, której celem jest przeciwdziałanie zjawisku niedożywienia dzieci w Polsce. W jej ramach Biedronka wprowadziła do sprzedaży kaszkę Mleczny Start, w cenie przystępnej nawet dla mniej zamożnych klientów. Od 2011 r. koalicja prowadzi także program edukacyjny „Śniadanie Daje Moc”, propagujący wśród uczniów klas 0-3 szkół podstawowych zasady zdrowego odżywiania. W ramach współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w sklepach sieci dwukrotnie, w 2013 r. i 2015 r., zorganizowana została także akcja edukacyjna „Czytaj etykiety”.
Więcej informacji o projekcie „Zielona Kraina” znaleźć można na stronie
www.zielona-kraina.com.
*Badania Instytutu Żywności i Żywienia w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę” (2015).
źródło: biedronka.pl