Firma Carlsberg Polska, w skład której wchodzi browar Kasztelan, zakończyła rok z udziałem ilościowym na poziomie 21,1% (wzrost o 0,9p.p.) i wartościowym 20,4% (wzrost o 0,7p.p.). 2015 był kolejnym stabilnym rokiem dla branży piwowarskiej, która wg. danych Nielsena zanotowała niewielki wzrost wolumenu o 1,4%, zaś wartości o 0,8%. Na rynku piwnym utrzymuje się nadal zainteresowanie piwami smakowymi oraz piwnymi specjalnościami.
Marka Kasztelan rośnie i rozwija sięSegment piw niepasteryzowanych, zaliczany do rozwijającej się kategorii piwnych specjalności, odnotował w 2015 roku w porównaniu do 2014 dynamikę wzrostu pod względem ilościowym na poziomie 15% , zaś wartościowo 11%. Marka Kasztelan Niepasteryzowany, lider tego segmentu, wzrosła w tym okresie ilościowo o 9%. W maju 2015 roku marka wprowadziła na rynek nową linię piwnych specjalności – Kasztelan Specjały, w trzech wariantach: Chmielowe – goryczkowe z natury, Białe – łagodne z natury oraz Niefiltrowane – bogate z natury. Wariant Chmielowe został doceniony przez piwnych ekspertów, zdobywając złoty medal podczas V Kongresu Browarników Golden Beer Poland 2015. W 2016 roku trzy warianty Kasztelana Specjałów będą obecne na rynku i wspierane m.in. silną komunikacją w głównych kanałach TV.
Browar Kasztelan z nowymi mocamiRealizowana w latach 2014 i 2015 kompleksowa rozbudowa browaru zaowocowała większymi mocami produkcyjnymi, tj. około 2,6 mln hl rocznie. Wpłynęło to na wzrost mocy produkcyjnych grupy Carlsberg Polska, które obecnie wynoszą ok. 8 mln hl w skali roku.
W ramach rozbudowy w browarze Kasztelan powstały m.in.:
- nowa warzelnia,
- 9 nowych zbiorników fermentacyjnych,
- magazyn o łącznej kubaturze ok. 15 tys. mkw., czyli powierzchni odpowiadającej dwóm pełnowymiarowym międzynarodowym boiskom piłkarskim,
- nowa linia puszkowa o wydajności 17 puszek piwa na sekundę (60 000 puszek/godz.),
- nowoczesna linia do rozlewu piwa w opakowaniach KEG,
- rozbudowa instalacji chłodniczych,
- system transportu świeżo zesłodowanego ziarna, które trafia bezpośrednio do warzelni, gdzie od razu zostaje użyte do warzenia piwa.
Browar Kasztelan przyjazny środowiskuW ramach rozbudowy Browaru Kasztelan zostały wdrożone rozwiązania, wykorzystujące nowoczesne techniki ochrony środowiska. Browar Kasztelan i wszystkie browary Carlsberga w Polsce mogą pochwalić się bardzo dobrymi parametrami w dziedzinie ochrony środowiska:
- Zużycie energii: W Carlsberg Polska zużycie energii (cieplnej i elektrycznej) jest poniżej średniej grupowej i w 2015 r. wyniosło 19,4 kWh/hl. W browarze Kasztelan zużycie energii cieplnej przed inwestycją (2012 roku) wynosiło 20,2 kwh/hl, zaś po jej zakończeniu w 2015 - 11,9 kwh/hl, energii elektrycznej przed inwestycją 5,7 kwh/hl, a po zakończeniu 4,6kWh/hl
- Emisja CO2: Średnia dla Carlsberg Polska to 1,79 kg/hl, bardzo dobry wynik na tle Grupy Carlsberg. W browarze Kasztelan odnotowano spadek emisji CO2 w stosunku do okresu sprzed inwestycji (2012 rok) o 10,5% i obecnie jest na poziomie 1,7kg/hl
- Wydajność w gospodarowaniu wodą: Carlsberg Polska osiąga bardzo dobre rezultaty na tle Grupy czyli zużywa 3hl wody na hektolitr gotowego piwa we wszystkich polskich browarach. W browarze Kasztelan zużycie wody zmniejszyło się w 2015 roku o 26,8% w porównaniu do okresu sprzed modernizacji.
Browar Kasztelan – dobry pracodawca i lokalny przedsiębiorcaSprawne działanie browaru Kasztelan i warzone tam świetne piwa to zasługa zgranego zespołu pracowników. Firma niezmiennie inwestuje w rozwój pracowników, poprzez szkolenia, możliwość udziału w wielu projektach realizowanych zarówno w Polsce jak i w innych krajach, w których działa Grupa Carlsberg. Oferuje również bogaty pakiet świadczeń pozapłacowych. W firmie cenimy dobrą atmosferę pracy, w której stawiamy na kulturę przedsiębiorczości, elastyczności, umiejętność sprawnego i szybkiego dostosowywania się do zmian rynkowych. Takie podejście w ostatnich latach zapewniło firmie Carlsbergi browarowi Kasztelan dynamiczny rozwój i wiele sukcesów.
Obecne zatrudnienie w Sierpcu i w regionie sprzedaży wynosi ok. 310 osób, zaś pośrednio browar może tworzyć nawet ok. 2800 miejsc pracy w powiązanych branżach, takich jak m.in.: rolnictwo, logistyka, usługi marketingowe, handel detaliczny i usługi gastronomiczne. Wynika to z szacunków firmy Regioplan, która przygotowała w 2015 roku raport wkładu ekonomicznego Grupy Carlsberg „Economic Contribution Report”, zgodnie z którym 1 pracownik Grupy Carlsberg tworzy 9 miejsc pracy poza firmą, w powiązanych branżach.
Pracownicy Kasztelana wspierają lokalną społecznośćW 2015 roku pracownicy browaru Kasztelan wykonali, w ramach II edycji programu wolontariatu pracowniczego „InicJaTyWy”, trzy projekty dla społeczności lokalnej:
- Łowisko wędkarskie „GLINKI” w Sierpcu – oczyszczenie terenu, budowa pomostu wędkarskiego dla niepełnosprawnych wędkarzy oraz remont istniejącego pomostu wędkarskiego, wykonanie tablic edukacyjnych nt. lokalnej fauny i flory oraz montaż foto-pułapek do monitorowania terenu.
- Sierpeckie Jeziórka - modernizacja kompleksu do ćwiczeń, w tym zakup urządzeń sportowych oraz uporządkowanie terenu wokół „Sierpeckich Jeziórek”.
- Boisko do koszykówki w Sierpcu – modernizacja boiska dostosowując je do wymogów FIBA (International Basketball Federation) i uporządkowanie terenu wokół.
Łącznie w pracach udział wzięło 32 pracowników, zaś środki zainwestowane w te projekty to łącznie ponad 36 tys. złotych, z czego 15 400 pln pochodzi ze środków partnerów np. Urzędu Miasta i SWW „Karp”. Kolejna edycja programu „InicJaTyWy” została już ogłoszona.
Kasztelan dba o bezpieczeństwoDo kluczowych działań adresowanych do pracowników należy budowanie i wzmacnianie postaw w obszarze bezpieczeństwa pracy, właściwej oceny ryzyka oraz wykorzystywania wiedzy z zakresu BHP i ratownictwa w codziennej pracy.
W 2015 roku w browarze prowadzono szereg szkoleń, które miały na celu zwiększenie kultury BHP oraz świadomość pracowników m.in. na temat bezpieczeństwa na drogach. Zorganizowany został konkurs BHP skierowany dla pracowników browaru, w którym nagrodą był m.in. kurs bezpiecznej jazdy. Rok 2016 stoi pod hasłem bezpiecznej pracy ze środkami chemicznymi, będą również kontynuować akcje informacyjne i szkoleniowe z obszaru BHP.
W dalszym ciągu Kasztelan - w ramach odpowiedzialności za otoczenie, pracowników i mienie zakładu - będzie przeprowadzał ćwiczenia z udziałem zewnętrznych jednostek ratowniczych.
źródło: carlsbergpolska.pl