Czym jest rolnictwo zrównoważone?
Rolnictwo zrównoważone jest to sposób produkcji, w którym zawarte są:
- zagwarantowanie godziwego wynagrodzenia dla rolnika,
- dbałość o stan środowiska naturalnego,
- rozwijanie i realizacja potrzeb społecznych
Dzięki takiemu podejściu zyskują nie tylko rolnicy ale całe społeczeństwo, czerpiąc z darów środowiska naturalnego, które nie jest wyeksploatowane i zanieczyszczone do granic możliwości.
Podstawowe zasady rolnictwa zrównoważonego to:
- dbałość o główny dla rolnika środek produkcji jakim jest gleba, zapobieganie erozji, regularne analizy gleby, poprawa jej produktywności,
- stosowanie nawożenia, zgodnie z opracowanym dla danego gospodarstwa planu nawozowego,
- przestrzeganie zasad integrowanej produkcji rolnej,
- wspieranie lokalnych inicjatyw społecznych,
- rozwijanie swoich kompetencji, dzielenie się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi,
- przestrzeganie podstawowych zasad BHP w gospodarstwie rolnym,
- zrozumienie i dbałość o rachunek finansowy gospodarstwa.
ASAP dla rolnictwa zrównoważonego
Stowarzyszenie ASAP realizuje zasady rolnictwa zrównoważonego opierając swoją działalność na 3 filarach:
- Misja - wspieranie rozwoju rolnictwa zrównoważonego w obszarach wiejskich,
- Wizja - bycie trwałym źródłem wiedzy o zasadach rolnictwa zrównoważonego,
- Strategia - podnoszenie standardu produkcji rolnej. Rozwój kompetencji rolników. Zaangażowanie łańcucha wartości.
Chcąc sprostać globalnym wyzwaniom takim jak: wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku, wzrost globalnej produkcji żywności o 60%, zmiany klimatyczne będące zagrożeniem dla plonów, malejące zasoby surowców naturalnych na Ziemi - konieczne jest wprowadzenie zmian jakie proponuje rolnictwo zrównoważone.
W ramach realizacji działań statutowych współpracujemy z gospodarstwami rolnymi, które zdecydowały o rozwijaniu zrównoważonej produkcji rolnej . Jest to wybór, ale i obowiązek rolników wynikający między innymi z wymagań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej ale również standardów produkcji wymaganych przez firmy przetwórstwa rolno spożywczego.
Wprowadzenie rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym wiąże się ze zmianą dotychczasowego sposobu produkcji. Stowarzyszenie „ASAP” przekonuje, że tych zmian nie należy się bać:
- rolnictwo zrównoważone jest możliwe w każdym gospodarstwie,
- rolnictwo zrównoważone to długoterminowy proces dostosowawczy gospodarstwa,
- rolnictwo zrównoważone wymaga rozwoju wszechstronnych kompetencji rolników.
Stowarzyszenie pomaga rolnikom w identyfikacji potrzeb rozwojowych i realizacji programy szkoleń i audytów dopasowanych do indywidualnych potrzeb.
Korzyści ze stosowania zasad rolnictwa zrównoważonego:
Środowisko - poprawa stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych; Obniżenie emisji gazów cieplarnianych; obniżenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych; zwiększenie bioróżnorodności w środowisku naturalnym.
Społeczeństwo - zwiększenie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego - turystyka; zwiększenie bezpieczeństwa żywności; polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym; ograniczenie afer z udziałem producentów żywności.
Rolnik - polepszenie stanu gleby; spełnienie oczekiwań odbiorców i konsumentów; nowe rynki zbytu; poprawa rentowności gospodarstwa; dywersyfikacja dochodów rolnika; pozyskanie wiedzy i doświadczenia.
Fot. 1. Jarosław Wańkowicz - prezes Stowarzyszenia ASAP, Jerzy Próchnicki - Bayer CropScience, Adam Ścibor - Grupa Producentów Rolnych Natura, Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa pilotażowego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza
Fot. 2. Jarosław Wańkowicz - prezes Stowarzyszenia ASAP, Jerzy Próchnicki - Bayer CropScience, Adam Ścibor - Grupa Producentów Rolnych Natura, Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa rolnego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza
Fot. 3. Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa rolnego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza Źródło: CP PAP