Wiadomości

Rolnictwo zrównoważone - moda czy konieczność?

Czwartek, 17 marca 2016
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP powstało w 2014 roku. Stowarzyszenie jest niekomercyjną inicjatywą grupy osób i firm reprezentujących różne branże łańcucha wartości produkcji żywności, zainteresowanych rozwojem rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Zadanie to traktujemy jako naszą misję.
Czym jest rolnictwo zrównoważone?

Rolnictwo zrównoważone jest to sposób produkcji, w którym zawarte są:
  • zagwarantowanie godziwego wynagrodzenia dla rolnika,

  • dbałość o stan środowiska naturalnego,

  • rozwijanie i realizacja potrzeb społecznych

Dzięki takiemu podejściu zyskują nie tylko rolnicy ale całe społeczeństwo, czerpiąc z darów środowiska naturalnego, które nie jest wyeksploatowane i zanieczyszczone do granic możliwości.

Podstawowe zasady rolnictwa zrównoważonego to:
  • dbałość o główny dla rolnika środek produkcji jakim jest gleba, zapobieganie erozji, regularne analizy gleby, poprawa jej produktywności,
  • stosowanie nawożenia, zgodnie z opracowanym dla danego gospodarstwa planu nawozowego,
  • przestrzeganie zasad integrowanej produkcji rolnej,
  • wspieranie lokalnych inicjatyw społecznych,
  • rozwijanie swoich kompetencji, dzielenie się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi,
  • przestrzeganie podstawowych zasad BHP w gospodarstwie rolnym,
  • zrozumienie i dbałość o rachunek finansowy gospodarstwa.

ASAP dla rolnictwa zrównoważonego

Stowarzyszenie ASAP realizuje zasady rolnictwa zrównoważonego opierając swoją działalność na 3 filarach:
  • Misja - wspieranie rozwoju rolnictwa zrównoważonego w obszarach wiejskich,
  • Wizja - bycie trwałym źródłem wiedzy o zasadach rolnictwa zrównoważonego,
  • Strategia - podnoszenie standardu produkcji rolnej. Rozwój kompetencji rolników. Zaangażowanie łańcucha wartości.

Chcąc sprostać globalnym wyzwaniom takim jak: wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku, wzrost globalnej produkcji żywności o 60%, zmiany klimatyczne będące zagrożeniem dla plonów, malejące zasoby surowców naturalnych na Ziemi - konieczne jest wprowadzenie zmian jakie proponuje rolnictwo zrównoważone.

W ramach realizacji działań statutowych współpracujemy z gospodarstwami rolnymi, które zdecydowały o rozwijaniu zrównoważonej produkcji rolnej . Jest to wybór, ale i obowiązek rolników wynikający między innymi z wymagań prawnych obowiązujących w Unii Europejskiej ale również standardów produkcji wymaganych przez firmy przetwórstwa rolno spożywczego.

Wprowadzenie rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym wiąże się ze zmianą dotychczasowego sposobu produkcji. Stowarzyszenie „ASAP” przekonuje, że tych zmian nie należy się bać:
  • rolnictwo zrównoważone jest możliwe w każdym gospodarstwie,
  • rolnictwo zrównoważone to długoterminowy proces dostosowawczy gospodarstwa,
  • rolnictwo zrównoważone wymaga rozwoju wszechstronnych kompetencji rolników.

Stowarzyszenie pomaga rolnikom w identyfikacji potrzeb rozwojowych i realizacji programy szkoleń i audytów dopasowanych do indywidualnych potrzeb.

Korzyści ze stosowania zasad rolnictwa zrównoważonego:

Środowisko - poprawa stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych; Obniżenie emisji gazów cieplarnianych; obniżenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych; zwiększenie bioróżnorodności w środowisku naturalnym.

Społeczeństwo - zwiększenie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego - turystyka; zwiększenie bezpieczeństwa żywności; polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym; ograniczenie afer z udziałem producentów żywności.

Rolnik - polepszenie stanu gleby; spełnienie oczekiwań odbiorców i konsumentów; nowe rynki zbytu; poprawa rentowności gospodarstwa; dywersyfikacja dochodów rolnika; pozyskanie wiedzy i doświadczenia.



Fot. 1. Jarosław Wańkowicz - prezes Stowarzyszenia ASAP, Jerzy Próchnicki - Bayer CropScience, Adam Ścibor - Grupa Producentów Rolnych Natura, Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa pilotażowego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza
Fot. 2. Jarosław Wańkowicz - prezes Stowarzyszenia ASAP, Jerzy Próchnicki - Bayer CropScience, Adam Ścibor - Grupa Producentów Rolnych Natura, Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa rolnego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza
Fot. 3. Agata Kwaśniewska-Rapta i Piotr Rapta - właściciele gospodarstwa rolnego. Konferencja prasowa. Fot. Dorota Renata Kasza



Źródło: CP PAP



tagi: Biznes , Społeczne , Gospodarka , Ekologia , Stowarzyszenie ASAP , Rolnictwo , Praca ,