W ostatnich latach alarmująco wzrosła liczba osób z nadwagą i otyłych. Złe odżywianie prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do wielu chorób dietozależnych i cywilizacyjnych. Chcąc zachować linię oraz dobre zdrowie, powinniśmy zwrócić uwagę, aby nasze posiłki zawierały zredukowaną ilość tłuszczu oraz cukru, a także zwiększoną porcję warzyw i owoców bogatych w błonnik – mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, Przewodnicząca Polskiej Rady Naukowej Programu „Wiem, co Wybieram”. – Jednak zdrowa, ale wcale nie koniecznie drakońska dieta powinna iść w parze ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Wystarczy długi spacer czy przejażdżka na rowerze, aby każdego dnia spalić zbędne kalorie – wyjaśnia.
Robiąc codzienne zakupy, powinniśmy zwracać uwagę, aby wybierane przez nas produkty były bogate w błonnik. Ten niezbędny składnik naszej diety, gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i ryzyko miażdżycy, reguluje poziom glukozy we krwi, a na dodatek wspomaga odchudzanie. Warto podkreślić, że niezwykle istotne jest też ograniczenie spożycia soli. Nie bez kozery o soli czasami mówi się „biała śmierć”. Jej nadmierna konsumpcja skutkuje nadciśnieniem tętniczym, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia, a nawet zawałów serca, wylewów czy śmierci. Duże spożycie tego minerału powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a im więcej soli spożywamy, tym więcej pijemy. Co najgorsze, wiele osób czując pragnienie, zamiast po wodę mineralną czy soki naturalne, sięga po słodkie napoje lub nektary. Większość z nich zawiera bowiem dużą ilość cukru. Zbyt duża konsumpcja cukru podobnie jak nadmierne spożycie soli, może również prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i miażdżycy.
Jakie zaś konsekwencje może mieć spożywanie tłuszczów trans? Kwasy tłuszczowe typu trans mogą powodować wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Efektem jest podobnie jak w przypadku soli i cukru zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby cywilizacyjne.
Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, ale chcąc zachować zdrowie i piękną sylwetkę, musimy zwracać uwagę na jego skład i ilość w naszej diecie. Należy ograniczać tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans. Ostatnie z wymienionych są wyjątkowo niebezpieczne dlatego naukowcy i lekarze apelują, aby ich spożycie było tak niskie, jak to tylko możliwe przy zachowaniu właściwie zbilansowanej diety - wyjaśnia prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska.
Okazuje się, że wiele osób nie czyta etykiet zamieszczanych na opakowaniach produktów. Dlatego doskonałą wskazówką, dla wszystkich tych, którzy dbają o linię bądź chcą zmienić nawyki żywieniowe, jest wybieranie produktów z logiem Programu „Wiem, co Wybieram”. Pozwala on na dużo prostszy wybór produktów, które spełniają międzynarodowe zalecenia żywieniowe Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Za sprawą logo konsument, nie tracąc zbędnego czasu przy półce sklepowej, może ze spokojem sięgnąć po zdrowe produkty, mając pewność, że zawierają ograniczoną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli. Wystarczy odrobinę wytrwałości i dobrej woli, by na stałe zmienić nawyki żywieniowe, które uchronią nas przed nadwagą, otyłością oraz wynikającymi z niej chorobami cywilizacyjnymi.