Z rynku FMCG

Szkodnik w sklepie

Środa, 17 lutego 2016 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 02/120. Luty 2016
Problem ten może dotyczyć każdego, kto magazynuje produkty spożywcze, w sklepach czy domowych spiżarniach. Mole spożywcze, prusaki, mrówki a niekiedy nawet myszy mogą przysporzyć wielu problemów, a nawet być przyczyną zamknięcia sklepu. Jak do tego nie dopuścić?
Na pojawienie się insektów czy szkodników, w miejscu gdzie znajdują się produkty spożywcze, nie zawsze mamy wpływ. Nawet jeśli jest idealny porządek, wiele z nich przechodzi przez nieuszczelnione otwory, szyby wentylacyjne, kanalizację bądź po prostu już są w produktach spożywczych. W sytuacji, gdy pojawią się pierwsze oznaki obecności insektów, warto rozpocząć skuteczną walkę, ponieważ gdy problem się nasili, ciężko będzie się pozbyć całego gniazda.

Zagrożenia jakie niosą

Wirusy, bakterie, zanieczyszczenia – to tylko niektóre szkody jakie mogą wywołać szkodniki w miejscu gdzie są magazynowane produkty spożywcze. Różne gatunki karaczanów, mrówek, czy nawet much przede wszystkim stanowią zagrożenie epidemiologiczne. Szczury i myszy niszczą pokarm, zanieczyszczają go, powodują szkody gospodarcze, stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka poprzez przenoszenie zarazków oraz pasożytów powodujących groźne choroby. Mrówki niszczą żywność oraz powodują alergie. Mogą przenosić chorobotwórcze bakterie i inne mikroorganizmy. Muchy zanieczyszczają jedzenie i produkty żywnościowe powodując zakażenia człowieka i zatrucia pokarmowe. Przenoszą choroby zakaźne, schorzenia grzybicze i pasożytnicze.

Rozwiązania z zakresu DDD (dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja) oferowane przez specjalistów z tej dziedziny pozwalają na skuteczną ocenę i zabezpieczenie każdego etapu obrotu żywności począwszy od produkcji przez magazynowanie aż po serwowanie lub sprzedaż.

Oznaki niechcianych gości

Obecność szkodników w jakimkolwiek sektorze związanym z żywnością jest niedopuszczalna. Największe z nich to gryzonie, które mogą zamieszkać na zapleczach czy w magazynach. Zarówno szczury jak i myszy są bardziej aktywne nocą. Duża liczba gryzoni, zwłaszcza myszy, charakteryzuje się specyficznym zapachem. Gryzonie pozostawiają po sobie plamy oraz odchody. Ślady oraz smugi po myszach czy szczurach można dostrzec w miejscach występowania kurzu czy mąki. Gryzonie starając się dostać do wnętrza budynków powodują również zniszczenia drewna. Myszy często rozdrabniają napotkany papier, służący im potem jako materiał budulcowy gniazda.

Z kolei obecność karaczanów (karaluchy i prusaki) może być zupełnie niezauważalna w ciągu dnia, lecz znaki przez nie zostawiane są dobrze widoczne, są to brązowe nieregularne smugi. W zakładach przemysłowych obecność mrówek jest potwierdzana na podstawie szlaków, które tworzą. Można je często znaleźć w progach drzwi, a także w okolicach zlewów i szafek. Chrząszcze mogą być widoczne na zewnątrz produktów przechowywanych w postaci śladów na kurzu. Jako potencjalne miejsca przebywania chrząszczy powinny być sprawdzone powierzchnie pod wszelkimi workami, papierowymi torbami, paletami itp. Ćmy natomiast latają najczęściej o zmierzchu i wczesnym rankiem. Zniszczenie powierzchni opakowań sprawi, że ćmy przylecą i będą bardziej widoczne. W przypadku ciem należy szukać śladów pajęczynek na powierzchni opakowań i jako kokonów larw, które mogą znajdować się na ścianach i produktach. Roztocza pojawiają się zwykle kiedy żywność jest przechowywana w chłodnych warunkach lub kiedy wilgotność produktów jest duża. Obecność roztocza jest przeważnie zauważana dopiero przy wzmożonej ich liczebności występowania. Pierwszym znakiem obecności roztocza jest cienka warstwa pyłu na powierzchni towarów. Mole spożywcze najchętniej lęgną się w produktach sypkich (kasze, ryż), orzechach włoskich, chrupkim pieczywie, krakersach, biszkoptach itp. Nie jest dla nich przeszkodą foliowa torebka, którą bez problemu przegryzają, aby dostać się do wnętrza.

Zapobieganie

Chcąc uchronić się przed gryzoniami należy zadbać o szczelność pomieszczeń, to znaczy zlikwidować wszelkie otwory oraz nieszczelności w ścianach, drzwiach, oknach, podłogach, a także wokół przewodów wodnokanalizacyjnych i elektrycznych. Najlepszą ochronę przed insektami stanowić będzie natomiast utrzymanie czystości i brak otwartego dostępu do pożywienia, warto więc zadbać o to, aby produkty były przechowywane w szczelnie zamkniętych naczyniach, a resztki żywności regularnie usuwane. Należy także dokładnie sprawdzać wszystkie miejsca, gdzie możliwe jest zbieranie się jakichkolwiek odpadków roślinnych lub zwierzęcych. Inspekcja ta powinna objąć miejsca za i pod sprzętem kuchennym i wyposażeniem, palety, śmietniki i miejsca składowania odpadów.

Dodatkowo w czasie mycia podłóg nie powinno się zapominać o miejscach, gdzie mogą znajdować się jakieś resztki pożywienia np. pod kuchenkami, lodówkami, sprzętem i wyposażeniem różnego rodzaju.

Insektów, które mogą zamieszkać w miejscach gdzie przechowywana jest żywność jest znacznie więcej. Na szczęście sposobów na radzenie sobie z nimi także jest mnóstwo. Ważne jest, aby nie dopuścić do założenia prawdziwej kolonii i tępić szkodniki od razu, gdy je zauważymy – nie mamy co liczyć na to, że szkodniki same zniknął. Oczywiście dbałość o higienę, codzienne wynoszenie śmieci i właściwe przechowywanie żywności zagwarantują zapobieganie szkodnikom.

Monika Kociubińska


tagi: magazynowanie , produkty spożywcze , mole spożywcze , prusaki , mrówki , myszy , zagrożenia , zapobieganie ,