Wiadomości

Republika Kuby otwiera się dla polskiego mięsa drobiowego

Poniedziałek, 25 stycznia 2016
Jak informuje Główny Inspektorat Weterynarii w wyniku zintensyfikowanych działań podjętych przez Głównego Lekarza Weterynarii w 2015 roku, pismem z dnia 16 grudnia 2015 roku służby weterynaryjne władz kubańskich poinformowały o pozytywnym wyniku audytu przeprowadzonego w polskich zakładach drobiowych i mleczarskich w sierpniu ubiegłego roku.
Polskie przedsiębiorstwa, które znalazły się na liście podmiotów uprawnionych mogą rozpocząć eksport po spełnieniu wymagań określonych w ustalonym bilateralnie świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych na rynek Kuby. Jednocześnie w wyniku przeprowadzonej kontroli strona kubańska podjęła decyzję o rozszerzeniu listy zakładów mleczarskich uprawnionych do eksportowania swoich produktów na ww. rynek.



źródło: wetgiw.gov.pl


tagi: Republika Kuby , polskie mięso , Główny Inspektorat Weterynarii ,