Nowości

Świąteczny sernik z idealną polewą

Piątek, 27 listopada 2015
Święta to magiczny czas, w którym jak najwięcej uwagi poświęcamy rodzinie i bliskim. Wspólne przygotowania łączą, dlatego warto zaangażować wszystkich i stworzyć niezapomnianą atmosferę. Zapach choinki i bożonarodzeniowych potraw cudownie nastraja i zachęca do długich, rodzinnych rozmów przy wigilijnym stole. Miłośnicy świątecznych wypieków już przygotowują się do grudniowego szaleństwa w kuchni kompletując różnorodne gadżety, akcesoria, foremki i dodatki do zdobienia ciasteczek, muffinek i ciast by zachwycić gości różnorodnością domowych deserów. Na uczcie nie może zabraknąć sernika, który w wielu polskich domach jest tradycyjnym ciastem świątecznym. Marka DIAMANT specjalnie na tę okazję przygotowała przepis na świąteczny sernik z białą czekoladą, na kruchym spodzie, z lśniącą polewą przygotowaną z Cukrem do polew.
400_DSC2886.jpgŚwiąteczny sernik
Spód
200 g herbatników czekoladowych
70 g rozpuszczonego masła
Masa
1 kg twarogu sernikowego
150 g Cukru pudru DIAMANT
2 tabliczki białej czekolady
200 g śmietanki kremówki
2 łyżki soku z cytryny
5 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
Polewa
250 g Cukru do polew DIAMANT
25 ml wody


Sposób przygotowania:
Ciastka zmiksować na proszek, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce. Ser zmiksować z cukrem pudrem DIAMANT i śmietanką, dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć masę na spód z ciastek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przygotować polewę: opakowanie cukru do polew DIAMANT połączyć z 25 ml wody – zamieszać i gotowe! Idealną polewą udekorować ciasto.

CUKIER DO POLEW
NOWOŚĆ marki DIAMANT

cukier_do_polew_250g_prawa_strona.jpgŁatwy sposób na idealną polewę!
250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!

•    Śnieżnobiała
•    Elastyczna
•    Gładka
•    Nie kruszy się i nie pęka
•    Ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków
•    Naturalna, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
•    Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew: z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych

Cena/Pojemność: 1,99 zł/250 g

tagi: Diamant , Świąta , sernik , cukier ,