Nauka dostarcza coraz więcej dowodów potwierdzających korzystny wpływ owoców i warzyw na nasz organizm. Spożywanie minimum ich pięciu porcji dziennie pozwala przyczynić się do skutecznej profilaktyki wielu chorób. Wszystko za sprawą składników odżywczych oraz antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach, które są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, wielu witamin (np. C czy K), składników mineralnych oraz licznych substancji bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach, opóźniają procesy starzenia komórek i przyspieszają ich regenerację, przez co poprawia się wygląd cery i włosów, a także ogólne samopoczucie³. Według ekspertów jedną porcję owoców lub warzyw może stanowić sok lub mus, które są produktami w 100% naturalnymi a ich wartość odżywcza jest zbliżona do wartości odżywczej świeżych owoców i warzyw. Wystarczy zatem urozmaicić jadłospis i do śniadania wypić szklankę ulubionego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego, albo zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, bogaty w błonnik mus.
„Sposobem na wzbogacenie swojej diety w zdrowe składniki jest jedzenie warzyw i owoców. Jeśli zalecane minimum, czyli pół kilograma tych produktów dziennie staje się problemem, z pomocą przychodzą musy i soki, które są najprostszą i również niezwykle wartościową przekąską, która zarówno zmniejsza poczucie głodu, jak i odżywia organizm” – mówi dietetyk, Agata Ziemnicka-Łaska
Życie w ciągłym pośpiechu, przekłada się na jakość spożywanych posiłków. Z powodu braku czasu na przygotowanie pełnowartościowego pożywienia, bardzo często jemy poza domem. W dużej mierze stan naszego zdrowia zależy od naszych własnych wyborów. Dlatego należy przywiązywać szczególną uwagę do wyboru posiłku, by był on w pełni wartościowy i miał korzystny wpłwy na zdrowie⁴. Dlatego też, zamiast niezdrowej przekąski, wybierajmy pożywny, obfity w owoce i warzywa posiłek, uzupełniając go dodatkowo szklanką ulubionego soku.
¹http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0005/27563/3-warzywa-i-owoce.pdf
²Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.
³http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/530-zapraszamy-na-konferencje-warzywa-owoce-i-soki-w-prewencji-przewleklych-chorob-niezakaznych
⁴http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=79
Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS. Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie
www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.