Wiadomości

La Lorraine Polska otworzyła nowy magazyn

Piątek, 13 listopada 2015 HURT & DETAL Nr 11/117. Listopad 2015
od lewej: Guido Vanherpe, Prezes La Lorraine Bakery Group, Król Belgów Filip I, Jacek Kowalski,  Burmistrz Nowego Dworu Mazowieckiego, Artur Starek, Dyrektor Generalny w La Lorraine Polska
La Lorraine Polska 14 października oficjalnie otworzyła nowy, w pełni zautomatyzowany magazyn mroźnię wysokiego składowania w Nowym Dworze Mazowieckim. Uroczystość zaszczycił Król Belgów Filip I. Obecni byli też Guido Vanherpe, Prezes La Lorraine Bakery Group, Jacek Kowalski, Burmistrz Nowego Dworu Mazowieckiego, Artur Starek, Dyrektor Generalny w La Lorraine Polska, zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów, w tym redakcja miesięcznika Hurt&Detal.
La Lorraine Polska zajmuje się produkcją piekarniczą. W swojej ofercie ma pieczywo pakowane oraz różnorodne wyroby piekarnicze i cukiernicze, częściowo bądź całkowicie wypieczone, głęboko mrożone do wypieku w punkcie sprzedaży. Nowoczesny magazyn pozwoli firmie podwoić jego wydajność magazynową. Jest to niezbędne, gdyż w ciągu trzech lat firma planuje zwiększyć o 50% swoje moce produkcyjne w zakładzie w Nowym Dworze Mazowieckim. Obecnie La Lorraine Polska generuje obroty w wysokości 75 mln euro i zatrudnia blisko 600 osób. Nowy magazyn to 41-metrowa konstrukcja zbudowana w technologii silosu o wewnętrznym układzie półek. Może on pomieścić nawet 16 tys. palet, ładowanych i składowanych w sposób całkowicie automatyczny, za pomocą specjalnych dźwigów.  Podczas normalnego działania mroźni, na jej terenie nie mogą przebywać ludzie, dlatego można obniżyć poziom tlenu o 15%. To natomiast zmniejsza ryzyko pożaru do minimum. Innowacyjna koncepcja budowy magazynu umożliwia znaczne oszczędności energii, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.





tagi: La Lorraine Polska , magazyn , mroźnia , Nowy Dwór Mazowiecki ,