Badania KNORR* zrealizowane w ramach akcji „Bądź mądry, jedz zupy" potwierdzają, że zupa to jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Spośród zup do gotowania KNORR, każdy może wybrać swój ulubiony smak. O zupach „z torebki" krąży jednak wiele mitów wynikających z niewiedzy. Nowe opakowania zup KNORR zaprojektowano tak, aby rozwiać wątpliwości dotyczące składników i wartości odżywczej tych produktów.
Na nowych opakowaniach zup do gotowania KNORR pojawiło się logo międzynarodowego programu „Wiem, co wybieram". Dzięki niemu polscy konsumenci mogą w prosty sposób świadomie ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru i sodu (soli) w swojej diecie. Umieszczenie logo na nowych opakowaniach Zup KNORR było możliwe dzięki temu, że KNORR dostosował receptury produktów tak, by mogły spełniać kryteria programu.
Zmniejszono między innymi zawartość soli w tych produktach. Chociaż sól w naszej diecie stanowi główne źródło sodu, a ten jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jego nadmierne spożycie może prowadzić do nadciśnienia. Firma Unilever producent zup do gotowania marki KNORR od 2004 roku stale pracuje nad ulepszeniem ich receptur. W efekcie z diety Polaków jest eliminowanych około 80 ton soli rocznie.
Dodatkowo na opakowaniach znalazła się deklaracja wartości odżywczej w systemie GDA (Wskazane Dzienne Spożycie). Dzięki temu kupujący może ocenić, ile danych składników odżywczych zawartych jest w porcji zupy oraz dowiedzieć się, jaki procent wskazanego dziennego spożycia przypada na te składniki odżywcze w jednej porcji produktu. To znacznie ułatwi konsumentom zbilansowanie diety.
Zupy do gotowania KNORR
Zupy KNORR powstają z takich samych składników, z jakich przygotowuje się zupy domowe, czyli z warzyw - marchwi, cebuli, pomidorów, selera, papryki; z grzybów - borowików czy pieczarek; z kasz, płatków zbożowych i makaronów, z tłuszczy roślinnych (np. oliwy z oliwek) oraz różnych gatunków mięsa (kurczaka, wołowiny, boczku wędzonego). Różnica polega na tym, że używane do zup KNORR składniki są suszone. Zapewnia im to trwałość, jest wygodne dla konsumenta i sprawia, że składniki mieszczą się w małej torebce. To także powód, dla którego do zup KNORR nie ma potrzeby dodawania konserwantów.
Wiem, co wybieram
Na całym świecie naukowcy i żywieniowcy są zgodni, że nadmierne spożycie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe typu trans, cukier i sód (sól) przyczynia się do częstszego występowania chorób cywilizacyjnych: otyłości, nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy. Również w Polsce, ich spożycie znacznie przekracza rekomendowane przez żywieniowców ilości. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaapelowała do producentów żywności o dostosowywanie receptur produktów do zaleceń żywieniowych i takie ich oznakowanie by ułatwić konsumentom prozdrowowtny wybór.
W odpowiedzi na apel WHO powstał program informacyjno-edukacyjny program znakowania produktów żywnościowych, który w Polsce nosi nazwę „Wiem, co wybieram". Celem programu jest ułatwienie konsumentom dokonywania wyboru produktów żywnościowych, które spełniają międzynarodowe zalecenia żywieniowe w zakresie zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru i sodu (soli). Unilever Polska S.A. producent produktów marki KNORR włączył się do programu w 2007 roku, ale zanim to nastąpiło, od 2004 roku rozpoczęto dostosowywanie receptur do wymogów programu.
Cena: ok. 2,00 zł
Sklepy E.Leclerc wygenerowały obroty na poziomie 3,4 mld zł...
Piętnastoosobowa reprezentacja wszystkich franczyzobiorców...
Kolejny miesiąc z rzędu spadki sprzedaży notowały...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...