AMBRA S.A., lider w produkcji cydru naturalnego w Polsce, wprowadził na rynek swój pierwszy cydr jednoodmianowy Cydr Lubelski Antonówka 2015.
Cydr to najdynamiczniej rozwijająca się kategoria alkoholi w Polsce. W pierwszym półroczu 2015 r. jego sprzedaż w porównaniu do ub.r. wzrosła o +68% (wartościowo), +75% (ilościowo)*. Ostatni sezon pokazał też, jak istotna dla rynku jest świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty naturalne i regionalne.
- Mimo rosnącej konkurencji Cydr Lubelski utrzymał pozycję lidera z 50-procentowym udziałem w rynku. Jest najbardziej rozpoznawalnym i najchętniej kupowanym cydrem w Polsce - mówi Michał Rozalicz, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. - Wierzymy, że z takim samym entuzjazmem konsumenci przyjmą naszą nowość, serię limitowaną.
Zgodnie z zainaugurowaną w ub. roku tradycją, wczesną jesienią AMBRA S.A. wprowadziła do sprzedaży limitowaną serię cydru z pierwszych sierpniowych zbiorów jabłek. W tym roku jest to pierwszy w Polsce szeroko dostępny cydr jednoodmianowy.
- Różnorodność odmian jabłek uprawianych w polskich sadach pozwala tworzyć cydr o unikalnych walorach smakowych oddających charakter wybranej odmiany - podkreśla Michał Rozalicz. - Cydr Lubelski Antonówka 2015 pokazuje siłę polskich jabłek i wyznacza kierunek rozwoju polskiego cydru naturalnego: jego ścisłe powiązanie z surowcem.
Podobnie jak klasyczna wersja, Cydr Lubelski Antonówka jest w pełni naturalny. Powstaje w 100% ze świeżego soku z polskich jabłek, w procesie naturalnej fermentacji, bez dodatku wody, cukrów, barwników i aromatów. Soczyste polskie Antonówki na tegoroczną serię (liczącą około 200 000 litrów) zostały zebrane ręcznie w ostatnich dniach sierpnia 2015 roku. Fermentacja w niskiej temperaturze trwała kilka dni. Cydr Lubelski Antonówka zachował dzięki temu świeżość i charakter jednej z najstarszych w tej części Europy odmiany jabłoni: silny zapach i kwaśny smak. Jasnokremowy, twardy miąższ antonówek oraz gładka, błyszcząca skórka nadają mu szlachetną słomkową barwę z jasnymi akcentami.
- Złoty pociąg jest w polskich jabłkach, polskiej, złotej Antonówce. To był wymarzony rok dla cydru, wspaniały. Upalne, suche lato sprawiło, że jabłka są może mniejsze, ale za to pełne ekstraktu i aromatu. Mamy co świętować! Dopiero Antonówka 2015 pokazuje, na co stać polski cydr. Dziś już wiemy nie tylko to, że mamy w Polsce dużo jabłek, ale że mamy najlepsze jabłka dla cydru i że polski cydr będzie najwspanialszym cydrem na świecie - przekonuje Robert Ogór, Prezes Zarządu AMBRA S.A.
Cydr Lubelski Antonówka 2015 dostępny będzie sezonowo, co podyktowane jest dostępnością odmiany, z której jest produkowany.
- Poczujemy w nim charakterystyczny kwaskowaty smak Antonówek zrównoważony niewielką ilością naturalnych cukrów pozostałych po zakończeniu procesu fermentacji - mówi twórca smaku rynkowej nowości, Główny Technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj. - Naturalne musowanie cydru podkreśli aromatyczne, jabłkowe nuty. To czysty smak polskiego jabłka, bez żadnych sztucznych dodatków. 100% świeżego soku z Antonówek.
Wprowadzenie Antonówki 2015 do portfolio Cydru Lubelskiego otwiera drogę dalszego rozwoju segmentu cydrów naturalnych także w kierunku cydrów premium. Cydr Lubelski Antonówka 2015 jeszcze wyraźniej bowiem podkreśla regionalne pochodzenie oraz naturalny smak polskich jabłek.
Limitowana seria Cydru Lubelskiego Antonówka 2015 dostępna będzie tylko w wybranych sklepach detalicznych.