Ponad 20 wystawców w dniach 12-13.09 prezentowało swoje produkty na III Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Wśród wystawców nie mogło zabraknąć mleczarni SM Spomlek. Stoisko Spomleku było jednym z najbardziej obleganych na całym festiwalu. Konsumenci poprzez degustację poznawali różnice w smakach sera, dowiadywali się jak produkowane są sery czy ile litrów mleka potrzeba do wytworzenia 1 kg sera.
Nagrody, które otrzymał SM Spomlek na festiwalu:
- Serowy Król nagroda konsumentów w kategorii serów długodojrzewających za Sery Bursztyn, Rubin i Szafir Skarby Serowara.
- Serowy Król nagroda konsumentów w kategorii serów dojrzewających za Markę serów dojrzewających Serenada.
- Hit Serowy za Sery z Radzynia zestaw serów Gouda z dodatkami imbirem, ziołami i pomidorami, czarnuszką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim.
W imieniu Spomleku nagrody odebrała Marta Tomaszewska, kierownik marketingu i PR.
Festiwal został zorganizowany przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie, a patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Olsztyn. W ciągu dwóch dni festiwal odwiedziło 7 tys. osób.