Popularyzacja gotowania w mediach i wzorowanie się na kulinarnych mistrzach to coraz silniejszy trend na polskim rynku. Polska kuchnia słynie z zamiłowania do potraw mięsnych i chociaż mody kulinarne bezustannie ewoluują, to klasyczny kotlet schabowy nadal jest jednym z ulubionych dań Polaków. Jednak nikt nie przepada za brudną od pryskającego tłuszczu kuchenką czy przypaloną lub ociekającą tłuszczem potrawą. Z myślą o osobach, które lubią gotować i chcą to robić dobrze, Rama Smaż jak szef kuchni odkrywa jeden z sekretów szefów kuchni: mieszanie tłuszczów do smażenia. Profesjonaliści często dodają do oleju odrobinę masła czy margaryny lub łączą różnego rodzaju oleje. Rama smaż jak szef kuchni – w trzech wariantach smakowych, zamknięta w nowej i wygodnej w dozowaniu butelce – to produkt, który pozwoli każdemu smażyć w sposób profesjonalny i smaczny. Dzięki specjalnej recepturze ma
wyjątkową zaletę – nie pryska podczas smażenia.
Pryskanie tłuszczu podczas smażenia bywa wyjątkowo uciążliwe, a nie wszyscy wiedzą jak sobie z tym radzić. „
Rama smaż jak szef kuchni dzięki swoim unikalnym właściwościom ułatwia ten proces. Znikanie z powierzchni patelni pęcherzyków, które pojawiają się podczas odparowywania zawartej w produkcie wody, to znak osiągnięcia odpowiedniej temperatury do rozpoczęcia smażenia. Wówczas możemy umieścić składniki na patelni, wiedząc, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany i nic dookoła nie zostanie opryskane gorącym tłuszczem. Jest to możliwe dzięki niewielkiej zawartości lecytyny słonecznikowej i sojowej oraz soli, które ograniczają pryskanie tłuszczu” – wyjaśnia żywieniowiec Iwonna Niegowska. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że zbyt niska temperatura smażenia sprawia, że żywność za mocno nasiąka tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura początkowa może powodować usmażenie jedynie na zewnątrz lub spalenie tłuszczu.
Zgadza się z tym
ambasador produktu, ceniony i od lat inspirujący Polaków w kuchni, Pascal Brodnicki, który podkreśla, że prócz walorów smakowych potraw, bardzo liczy się też aspekt zdrowotny:
„Wreszcie mamy produkt do smażenia, dzięki któremu smażenie będzie nie tylko wygodniejsze a potrawy bardzo smaczne, ale także korzystniejsze dla zdrowia. Polacy spożywają za dużo tłuszczów, szczególnie tych zwierzęcych, więc tak prosta możliwość jego ograniczenia wydaje się nieoceniona. – mówi Pascal.
Jak wyjaśnia Project Manager Anna Wosiek, odpowiedzialna za wprowadzenie Ramy Smaż jak szef kuchni na polski rynek, kampania zaplanowana jest na wiele miesięcy. Komunikacja będzie wielokanałowa: telewizja (30-sekundowy spot oraz lokowanie produktu w programie "Top Chef"), kanały VoD, materiały POS, prasa drukowana i działania online. „Rama Smaż jak szef kuchni dostępna w sprzedaży w trzech wariantach smakowych otwiera nowy rozdział w domowym smażeniu potraw tak pod kątem techniki samego smażenia jak i prozdrowotnych wyborów. Dlatego działania wspierające kampanię zaplanowane zostały nie tylko długoterminowo, ale i różnorodnie”.
Rama Smaż jak szef kuchni występuje w trzech wariantach smakowych: - klasyczny – podkreśla naturalny smak smażonej potrawy – jest rekomendowany do mięs, ryb lub np. naleśników. Rama Smaż jak szef kuchni miesza się z łatwością z innymi składnikami, dzięki czemu nadaje się także do sosów, marynat czy smarowania form do pieczenia
- maślany smak – idealny do warzyw smażonych na patelni, daje maślany aromat oraz sprawia, że potrawy apetycznie się rumienią
- z oliwą z oliwek – z dodatkiem oliwy z oliwek, polecana do dań kuchni włoskiej, to propozycja dla osób, które są fanami oliwy oraz jej charakterystycznego smaku.
Produkt do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze od +2°C do +20°C. To
połączenie wysokiej jakości olejów zawiera kwasy omega-3, omega-6 oraz witaminy A i D, charakteryzuje się również mniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło. Skład produktu różni się w zależności od jednego z trzech proponowanych wariantów.
Więcej informacji oraz przepisy kulinarne można znaleźć na stronie
przepisy.pl