Advertisement

Z rynku FMCG

Dobry debiut Mateusza Szuchnika na światowych zawodach barmańskich World Class Competition 2015

Środa, 09 września 2015
Dobiegła końca siódma edycja światowych zawodów barmańskich World Class Compe-tition, które tym razem odbyły się w Kapsztadzie (RPA). Tytuł Barmana Roku trafił do Japończyka Michito Kaneko. Pierwszy Polak w finale konkursu, Mateusz Szuchnik z Warszawy zdobył wysokie noty od międzynarodowych sędziów i rozpoczyna roczną przygodę jako mentor programu Diageo Reserve World Class.
Barman z El Koktel pierwszym polskim finalistą World Class

Mateusz Szuchnik rewelacyjnie reprezentował Polskę w największym globalnym konkursie mik-sologicznym. Swoimi występami potwierdził, że w naszym kraju rodzi się niezwykle dobra scena koktajlowa. Dziś jest jednym z 54 najlepszych barmanów na świecie i rozpoczyna przygodę życia, bo przed nim wspaniały rok współpracy z Diageo Reserve World Class” – powiedział Łukasz Piwo-warczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
Reprezentant Polski w World Class Competition 2015 jako barman pracuje od 6 lat. Szlify w zawo-dzie zdobywał w warszawskich lokalach El Popo, Paparazzi, Pies Czy Suka oraz w Londynie – w Pol-len Street Social i LAB London Academy of Bartenders. Aktualnie prowadzi własny bar El Koktel w Warszawie.

Nowe eliminacje do zawodów World Class już wkrótce

Premierowe polskie eliminacje do światowego konkursu miksologicznego World Class Competition – pod hasłem World Class Poland 2015 – prowadzone były od października 2014 do czerwca 2015. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach, zaś w krajowym finale zmierzyło się 12 najlepszych polskich barmanów.
„Obserwując rezultaty Mateusza Szuchnika oraz zainteresowanie, jakie wzbudzał wśród jurorów w Kapsztadzie, jesteśmy pewni, że niedługo nasz rodak może stanąć na najwyższym stopniu podium w kolejnych edycjach konkursu. Z ogromną nadzieją rozpoczniemy w ciągu kilkunastu tygodni na-bór do drugiej polskiej edycji World Class, by wyłonić – być może – nowego światowego barmana roku 2016” – dodał Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.

Najlepsi barmani skrzyżowali broń w Kapsztadzie

Podczas czterech dni zawodów 54 najlepszych barmanów z całego świata zmierzyło się w 5 konku-rencjach: „Against the Clock” (na czas), „Around the World” (podróż smaku), „Night and Day” (ze-stawienie 2 koktajli), „Retro, Disco, Future” (podróż w czasie), „Street Food Jam” (food & cocktail pairing) oraz „Cape Town Shakedown” (doba na zorganizowanie własnego baru). Zadania konkur-sowe oceniane były przez największe światowe autorytety w dziedzinie miksologii.
„Talenty i umiejętności prezentowane przez finalistów tegorocznej edycji World Class przekroczyły nasze najśmielsze oczekiwania. Przewidzenie, kto ostatecznie zwycięży było praktycznie niemożli-we, ponieważ poziom umiejętności uczestników były wyrównany i niezwykle wysoki we wszyst-kich konkurencjach konkursowych. Ale czego innego można się spodziewać, gdy pod jednym da-chem zgromadzisz najlepszych barmanów w świecie? To był najtrudniejszy konkurs, jaki kiedykol-wiek miałem zaszczyt oceniać” – dodał Spike Marchant.

Wygrała japońska gościnność

Zwycięzca World Class Competition, Michito Kaneko swoją przygodę za barem rozpoczął 13 lat te-mu, porzucając pracę na budowie, po tym, jak spróbował koktajli w najbardziej znanym barze w swoim rodzinnym regionie Nara w Japonii. Trzy lata temu otworzył swój własny bar w Nara.
Podczas finałów w Kapsztadzie występy Michito były uosobieniem japońskiej gościnności. Jego koktajle we wszystkich konkurencjach cechowała subtelność, wytworność, harmonia i doskonałe proporcje” – podsumował sukces Japończyka sędzia World Class Competition 2015, Spike Mar-chant.

Recepta na sukces w miksologii

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie.
Od samego początku program World Class wzbogaca najlepszych barmanów o wiedzę na temat najnowszych globalnych trendów w dziedzinie przygotowywania koktajli. Już po raz siódmy mieli-śmy zaszczyt gościć prawdziwych mistrzów miksologii, których talenty i umiejętności nie ustępują najlepszym kucharzom na świecie. Podczas finałów barmani uczestniczą w najbardziej wymagają-cych zadaniach miksologicznych, mając jednocześnie swobodę tworzenia i możliwość konfrontacji rezultatów z najbardziej wysublimowanymi podniebieniami. Musza wykazać się szeregiem umie-jętności – od sommeliera, przez szefa baru, gospodarza, alchemika, po showmana i powiernika gości” – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu World Class.

W World Class Competition 2015 udział wzięli najlepsi barmani z 54 krajów: Maroko, Irlandia, Zjed-noczone Emiraty Arabskie, Szwajcaria, Meksyk, Kolumbia, Liban, Kenia, Hong Kong, Włochy, Niem-cy, Austria, Brazylia, Polska, Grecja, Kanada, Czechy, Japonii, Wielkiej Brytanii, Indii Ocean, Rosja, Kostaryka, Nowa Zelandia, Indie, Turcja, Filipiny, Słowacja, Panama, Portoryko, Gwatemala, Taj-wan, Singapur, Stany Zjednoczone, Australia, Wietnam, Szwecja, Norwegia, Dania, Bułgaria, Belgia, Hiszpania, Portugalia, Malezja, Tajlandia, Holandia, Izrael, Indonezja, Francja, Rumunia, Peru, Re-publika Południowej Afryki.



tagi: Mateusz Szuchnik , Dobry debiut Polaka , światowe zawody barmańskie , World Class Competition 2015 , Michito Kaneko ,