Jakie dania preferują Polacy? Czy wybieramy częściej ciepłe czy zimne potrawy? Moda na zdrowe żywienie dalej trwa. Pamiętajmy jednak, że sekret tkwi w umiarze. Jedzenie to prawdziwa przyjemność. Sprawdźmy, zatem jak swoje posiłki przyrządzają mieszkańcy naszego kraju.
Spotkajmy się przy posiłku
Zgodnie z analizą CBOS-u aż 80% Polaków twierdzi, iż posiłek jest idealną okazją do spotkania ze znajomymi i rodziną. Podobna liczba (81%), zwraca uwagę na kwestię zdrowego żywienia, starannie wybierając produkty do swojej kuchni. Wielu Polaków nie zapomina o śniadaniu, a w ich diecie ważną rolę odgrywa pieczywo. Większość z nas preferuje dania na ciepło, starając się spożywać, choć jeden taki posiłek w ciągu dnia.
Na słodko czy wytrawnie?
Chleb jest podstawą wielu pysznych i pożywnych śniadań. Na tostowym pieczywie Dan Cake można wyczarować pyszne i lekkie kanapki. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, aż 80% Polaków preferuje słodkie przekąski. Przykładem takiego smakołyka, może być chleb z konfiturą. Zwolennicy bardziej wyrazistych, wytrawnych rarytasów to 17% badanych. Subtelne smaki preferuje zespół dziennikarzy pracujących w jednej z Wrocławskich redakcji. Na wspólnym śniadaniu królują tosty przygotowane na ciepło z owocową marmoladą, jogurt i świeże owoce.
Chleb nasz powszedni
Marta, na co dzień pracuje w agencji Public Relations, prywatnie uwielbia organizować spotkania dla przyjaciół w swoim domowym zaciszu. „Gdy zapraszam znajomych w piątkowy wieczór, chcę ich zaskoczyć niebanalnymi i smacznymi przekąskami. Mój sprawdzony przepis to wytrawne kanapki na ciepło z pieczywa tostowego Dan Cake. Połączenie pesto z suszonych pomidorów, mascarpone lub mozarelli sprawia, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie”. Produkty zbożowe są fundamentem diety Polaków. Aż 69% z nas twierdzi, że je pieczywo codziennie, głównie na śniadanie. Przygotowując posiłki bardzo często sugerujemy się tradycją, doskonale znamy przepisy naszych rodziców. Pieczywo smakuje wyśmienicie z domowym twarożkiem, jest też doskonałą bazą pod fingerfood na przyjęciach. Chleb tostowy Dan Cake daje nam wiele kulinarnych możliwości, doskonale sprawdza się w daniach tradycyjnych jak i nowościach.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.